Barneveld telt ook niet-christenen

Barneveld telt ook niet-christenen

BARNEVELD/ACHTERVELD – Hoog tijd dat Barneveld openbaar voortgezet onderwijs krijgt, vinden ouders en docenten. De eerst onwillige wethouder laat het onderzoeken.

REPORTAGE, Van onze verslaggeefster Charlotte Huisman
gepubliceerd op 13 mei 2009 20:05, bijgewerkt op 14 mei 2009 11:18

‘Heel belangrijk’, vinden de leerlingen het. Directeur Marianne Kuiper van openbare basisschool het Startblok in Achterveld deelt woensdag rond het middaguur posters uit aan de leerlingen van groep 5, 6 en 7, die ze voor het raam kunnen hangen. ‘Kies voor keuze’, staat erop, en een blauwe haan. ‘Barneveld broedt’ en op een groot ei de tekst: ‘Openbaar voortgezet onderwijs’.

Jorik (groep 7) zou zeker naar een openbare school voor voortgezet onderwijs in Barneveld gaan. Tenminste als die er zou zijn. ‘Want anders moet je wel heel ver fietsen’, zegt hij. Ook veel van zijn schoolgenootjes uit groep 8 waren liever naar een een openbare school in de buurt gegaan, dan naar een in Amersfoort, Ede of Harderwijk. Andere leerlingen kiezen dan ‘toch maar’ voor het protestants christelijk voorgezet onderwijs in de omgeving.

Openbaar

Dat hier geen openbaar voortgezet onderwijs bestaat, is uit de tijd, vinden veel ouders op het schoolplein. Want nu is de keuze beperkt tussen protestants-christelijk of het reformatorische Van Lodenstein College, dat van zijn leerlingen verwacht dat ze zondag twee keer naar de kerk gaan en zich verre houden van popmuziek en televisie.

Daarom zijn ouders en schoolleiders een actie begonnen, die lijkt op de echo van de schoolstrijd van weleer, voor vrijheid van onderwijs. Vul de gemeentelijke enquête in en laat je stem horen, is de boodschap.

‘We zijn niet tegen christelijk onderwijs’, benadrukt Kuiper. ‘Maar er is een groeiende groep bewoners in deze omgeving die iets anders wil.’ Haar dochters hebben vanwege de afstand op een christelijke school in de buurt gezeten. ‘Die was best streng’, zegt ze.

De politieke partij Pro ’98 – een lokaal verbond van PvdA, D66 en Pro Barneveld – is de discussie over openbaar onderwijs begonnen.

‘Het was boksen tegen het grote christelijke blok van SGP, ChristenUnie en CDA. De onderwijswethouder van de ChristenUnie had aanvankelijk geen zin in een onderzoek naar de behoefte aan zo’n school’, zegt fractievoorzitter Monique Rosbergen van Pro ’98.

Handtekeningenactie

‘Daarom zijn wij een handtekeningenactie begonnen. Binnen een paar uur hadden vierhonderd inwoners getekend. Daarop heeft de gemeente besloten dat dat onderzoek er toch moet komen.’

Volgens de gemeentewoordvoerder was de wethouder in eerste instantie niet onwillig. Hij dacht alleen dat er geen behoefte was aan voortgezet openbaar onderwijs. Maar inmiddels is hij overtuigd van het belang van het onderzoek, aldus de woordvoerder. Komende weken worden de enquêtes verspreid. Medio juni moet de uitkomst bekend zijn. Op basis daarvan wordt besloten of de nieuwe school er komt of niet.

Rosbergen wil het imago van Barneveld als streng christelijk dorp relativeren. ‘Er zijn ook veel mensen die anders denken. De nieuwe aanwas bestaat zowel uit import uit de reformatorische hoek als uit niet-gelovigen.’

Dat Barneveld (51 duizend inwoners, negen kernen) nog steeds flink groeit, merkt ook rector Ridder van het protestants-christelijke Johannes Fontanus College. De school met 2.500 leerlingen barst uit zijn voegen. Sinds 1999 zijn er vier vleugels bijgebouwd.

Legitiem

Ridder noemt de vraag naar openbaar onderwijs ‘legitiem’ en is ‘heel benieuwd’ naar de uitkomst. ‘Als je het predicaat protestants-christelijk voert, moet je daar ook invulling aan geven’, meent Ridder. Dus is er op het Fontanus een dagopening, een dagsluiting, godsdienstles en gebed bij het eten. Veel leraren zijn overtuigd christen. Het levert volgens Ridder nooit problemen op met leerlingen van andere overtuigingen.

‘Ook als je niet-christen bent, kun je je hier thuis voelen’, zegt Elise (17). Maar het is goed als er een openbare middelbare school komt, menen ook veel christelijke leerlingen van het Fontanus. ‘Er zijn er genoeg die tijdens de dagopening maar een beetje om zich heen kijken’, zegt Annette (14).

Nils Hazeleger (14), ‘niet-christelijk’, is er zo een. ‘Ik zit wel bij de dagopeningen, maar het gaat het ene oor in, en het andere uit. Als er een openbare school in de buurt was geweest, was ik daar zeker naartoe gegaan.’Pro'98 - Politieke Partij Gemeente Barneveld