Pro’98 wil toekomstgericht zijn

Pro’98 wil toekomstgericht zijn

BARNEVELD – De leden van Pro’98 hebben donderdagavond in dorpshuis ‘t Trefpunt in Voorthuizen de kandidatenlijst voor de gemeenteraadsverkiezingen in maart 2010 vastgesteld. Begin oktober was al bekend geworden dat Monique Rosbergen de kar gaat trekken. Begin januari presenteert de partij het verkiezingsprogramma.

Uit de Barneveldse Krant, Interview met Monique Rosbergen door Hans-Lukas Zuurman

De lijst telt verschillende jonge en nieuwe gezichten. Was het hoog tijd voor verandering?

,,De zittende raadsleden Anja Monster en Adri den Dunnen gaven aan te willen stopppen. We hadden afgelopen periode al veel aanwas van jonge, enthousiaste mensen die in de gaten kregen hoe lokale politiek kan werken en daar graag een bijdrage aan wilden leveren. We hebben nu een mooie mix van jongere én oudere mensen met ervaring.’’

Welke kandidaat tipt u als veelbelovend en waarom?

,,Hmmm… mag ik zeggen allemaal? Ik ben heel tevreden over de afwegingen die de kiescommissie heeft gemaakt. Ze zijn alle tien goed.’’

Burger Initiatief – met uw voormalige fractievoorzitter Dick van Rheenen aan het roer – kondigde gisteren in deze krant een in hun ogen voor de politiek ‘nieuw standpunt’ over zondagsrust aan. Iets waar Pro’98 zich ook weleens over uitlaat. Burger Initiatief wil een pas op de plaats maken, geen grenzen blijven verleggen en vooral rekening met elkaar houden. Hoe nieuw is dat voor Pro’98?

,,Dat is helemaal niet nieuw. Het is exact hetzelfde wat wij verkondigen. Alleen zeggen wij daarbij: houd je wel aan de wet. De suggestie van Van Rheenen over dat je moet nadenken of een popconcert wel of niet op het Torenplein gehouden zou kunnen worden op zondag, is onzin. Dat kan helemaal niet, vanwege de zondagswet. Want binnen een bepaalde straal van het Torenplein staat namelijk een kerk, zoals iedereen weet. Wij komen op voor mensen die de zondag op een andere manier willen invullen dan alleen naar de kerk gaan. Aan die kant willen we gewicht in de schaal leggen. Je kunt op zondag weliswaar naar het theater, maar dat is een besluit van het vorige college geweest. Dit college, met overwegend confessionele partijen, kiest ervoor om extra, onnodig beperkende regels te stellen. Dat is bijvoorbeeld gebeurd in het programma van eisen voor de nieuwe evenementenhal.’’

Eerder liet u in de krant al wat los over de hoofdpunten van het conceptverkiezingsprogramma. Zo gaat u voor duurzaamheid, omzien naar mensen die op achterstand staan en een gelijkwaardige behandeling van verschillende groepen in de samenleving. Wat zit er nog meer in het vat?

,,We willen vooral toekomstgericht zijn. We weten dat we komende jaren veel moeten bezuinigen, dan moet je weten wat belangrijk is. Dat we onze kinderen dezelfde groene omgeving kunnen bieden als nu het geval is en dat er werk blijft. We willen het ondernemers makkelijker maken om te starten met een eigen bedrijf. Stel: iemand verliest zijn baan en wil voor zichzelf vanuit huis beginnen. Dat kan nu vaak niet op basis van het bestemmingsplan. We willen dat alle bestemmingsplannen gescand worden op de mogelijkheid voor het opnemen van ‘functiemenging’ van wonen en werken, mits het geen overlast in de omgeving geeft. We willen ondernemers vragen in welk type middelbaar beroepsonderwijs ze geïnteresseerd zijn en dat willen we naar Barneveld halen. En voor mensen die weer aan het werk moeten, moet meer ‘op maat’ gedacht worden: kijk wat iemand daadwerkelijk nodig heeft om weer aan de slag te gaan. Voor kinderen in achterstandsgezinnen vinden we dat cultuur en sport toegankelijk moeten blijven. Je kunt er bijna van op aan dat daar de klappen gaan vallen als er veel bezuinigd moet worden.’’

Hoeveel zetels wil Pro’98 minimaal binnenhalen?

,,We hebben er nu vijf, we willen graag minimaal zes zetels.’’

Dat is bescheiden.

,,Ik kan wel zeven zeggen, maar er zijn meer partijen in onze gemeente.’’

Wie is uw meest geduchte concurrent als het om kiezers winnen gaat?
,,Ik denk op sommige punten de VVD en het CDA.’’

En Burger Initiatief?
,,Zoals ik naar ze kijk, is dat ze alles willen houden zoals het was. Wij kijken juist naar wat we willen bereiken. Wij gaan ergens voor, Burger Initiatief is vooral een reageer-partij. Wij komen met nieuwe zaken als een pleidooi voor openbaar voortgezet onderwijs en houden straatcampagnes om de burger te horen. Dat moet je volgens mij als partij ook vooral doen.’’Pro'98 - Politieke Partij Gemeente Barneveld