Interpretatie regels is te streng

Interpretatie regels is te streng

‘Urgentiebeleid woning moet op agenda’ BARNEVELD – De regels voor het verkrijgen van een urgentieverklaring om snel aan een woning te komen in de gemeente Barneveld, worden te strikt geïnterpreteerd. Daardoor moeten onnodig veel mensen een bezwarenprocedure starten, meent Pro’98.


Uit de Barneveldse Krant, Door Hans-Lukas Zuurman

 

De partij baseert zich op de recente beantwoording van door Pro’98 aan burgemeester en wethouders gestelde vragen. Van de 55 mensen die afgelopen drie jaar bezwaar maakten tegen afwijzing van hun aanvraag, werden er uiteindelijk tien in het gelijk gesteld, zo meldde deze krant al eerder.

Volgens fractievoorzitter Monique Rosbergen is dat aantal te hoog. ,,Het feit dat zoveel bezwaren gegrond zijn verklaard, betekent dat er te strikt gehandeld wordt, terwijl in de beleidsregels ook een mogelijkheid zit voor het college om uitzonderingen te maken. Voor ons is dit aanleiding om het onderwerp te agenderen voor bespreking in de commissie Samenleving. We willen van de wethouder horen hoe hij met de beleidsregels omgaat.’’
Pro’98 wilde meer weten van het urgentiebeleid nadat in de Barneveldse Krant een verhaal was verschenen over Fleur Holtrop (fictieve naam) die per 1 december met haar drie kinderen in Barneveld op straat kwam te staan. Ze kreeg geen urgentieverklaring, terwijl de rechter oordeelde dat dit wel had gemoeten. Holtrop kreeg te maken met gedwongen verkoop van haar huis als gevolg van het faillissement van het bedrijf van haar man. Met hem was ze ook nog in een echtscheiding verwikkeld. De gemeente Barneveld wilde haar geen voorrang geven omdat ‘echtscheiding met minderjarige kinderen’ geen reden is.

Rosbergen: ,,Bij mevrouw Holtrop was er zéker reden om van het beleid af te wijken. Wij zijn er zeker niet voor om iedereen bij elke echtscheiding voorrang te geven bij het verkrijgen van een woning. Dat zou niet eerlijk zijn ten opzichte van een jong stel dat al vijf jaar op een woning wacht. Maar het college zou meer maatwerk moeten leveren. Als je huis wordt verkocht door het faillissement van het bedrijf van je man, hij vervolgens bij zijn vriendin intrekt en jij maar moet zien hoe je het redt met de kinderen, kan ik me voorstellen dat een uitzondering wordt gemaakt. Als dat niet kan, moeten de regels worden aangepast.’’
Ook wil Rosbergen weten in hoeverre de gemeenteraad inspraak kan hebben in het te voeren beleid. ,,Nu is het in januari 2008 door het college vastgesteld, ik kan me niet herinneren dat er ooit met de raad over gesproken is, terwijl ik dat wel normaal zou vinden. We moeten uitzoeken hoe het zit met de bevoegdheden.’’

Holtrop tekende na de uitspraak van de rechter officieel bezwaar aan bij de klachtencommissie. Deze verklaarde deze week haar bezwaar gegrond. Per 15 januari krijgt Holtrop een huurwoning. Sinds begin deze maand verblijft ze met haar kinderen op de vliering bij haar ouders.Pro'98 - Politieke Partij Gemeente Barneveld