‘Een nieuw geluid, een frisse blik’

andrevandeburgwal

‘Een nieuw geluid, een frisse blik’

André van de Burgwal nieuw raadslid Pro’98
Uit de Barneveldse Krant, door Erik Roest.
andrevandeburgwalBARNEVELD – Hij was op voorhand niet zeker van zijn zaak, maar dankzij de zetelwinst van Pro’98 (van vijf naar zes) kwam er in de nieuwe gemeenteraad ook een plekje vrij voor André van de Burgwal. Samen met Frank van der Lubbe (23 jaar) staat de 32-jarige Barnevelder symbool voor de verjongingskuur van de partij. ,,Wij zorgen voor een nieuw geluid, een frisse blik. Als we dat kunnen bundelen met de ervaring en kennis van de zittende raadsleden, kunnen er de komende jaren prachtige dingen ontstaan.’’

,,Ik heb me kandidaat gesteld voor Pro’98 vanwege het optimisme en de dadendrang’’, aldus Van de Burgwal. ,,Voor een oppositiepartij heeft Pro de afgelopen vier jaar veel bereikt. Aan het gezegde ‘Nee heb je, ja kun je krijgen’. voeg ik toe: ‘laten we eens van ja uitgaan’.’’ De Barnevelder, die getrouwd is met Lonneke en twee kinderen heeft (Wim en Sien), verkeerde tot voor kort in de veronderstelling dat plaatselijke politici niet zo heel veel te vertellen hadden. ,,Ik dacht eigenlijk dat de Europese Commissie en de landelijke overheid de meeste beslissingen namen. Maar toen ik me er eens in ging verdiepen, werd al snel duidelijk dat de lokale overheid op heel veel zaken invloed kan uitoefenen. De laatste jaren is er een ontwikkeling op gang gekomen waarbij het rijk diverse taken neerlegt bij de gemeenten, zoals bijvoorbeeld de WMO, de Wet Maatschappelijke Ondersteuning. De regering gaat er terecht van uit dat de gemeenteraad meer zicht heeft op de wensen en belangen van de burgers.’’

Eerlijkere samenleving
Van de Burgwal wil zich graag inzetten voor een eerlijkere samenleving. ,,De collegepartijen klopten zich in verkiezingstijd op de borst omdat ze alles zo goed voor elkaar hadden, maar in de praktijk gaat er nog wel eens wat mis. Dat hoor ik ook geregeld van mijn vrouw, die in de zorg werkzaam is.’’

,,Ik voel me uitermate betrokken bij de thema’s groen, sociaal, gelijkwaardig. We hebben een prachtige gemeente die groen moet blijven. Maar groen houdt niet bij de gemeentegrenzen op; we moeten inzetten op duurzaamheid. Tevens zullen we de komende jaren met het naebben van de financiële crisis en de toename van de vergrijzing extra naar elkaar om moeten zien.’’ Van de Burgwal hoopt binnenkort de portefeuille samenleving in zijn pakket te krijgen. ,,De thema’s cultuur, onderwijs en zorg interesseren mij enorm. Maar ik ben ook bereid me op andere gebieden in te zetten. Ik hoor wel waar ik nodig ben.’’ In zijn functie als ICT-consultant bij het bedrijf CRM Partners is Van de Burgwal gewend om direct tot de kern van de zaak te moeten doordringen. ,,Ik denk dat die ervaring uitstekend van pas komt bij het raadswerk. Het is belangrijk om snel te kunnen zien waar het in een bepaald beleidsstuk echt om gaat.’’

WIK
De Barnevelder hoopt naast zijn raadswerk voldoende tijd over te houden voor zijn gezin en zijn bemoeienis met WIK. ,,Ik ben voorzitter van deze prachtige toneelvereniging en hoop die taak nog lang te kunnen blijven uitoefenen. Maar het echte toneelspelen zal voorlopig wel op een lager pitje komen te staan.’’

André van de Burgwal wordt vanavond (donderdag) samen met de andere (nieuwe) raadsleden geïnstalleerd. De vergadering, die in het Barneveldse gemeentehuis wordt gehouden, begint om 19.30 uur.Pro'98 - Politieke Partij Gemeente Barneveld