Passie voor toneelspel

Passie voor toneelspel

André van de Burgwal zesde raadslid Pro’98
Uit de Barneveld Vandaag, door Bas van de Beek

In zijn puberteit wist hij al dat hij toneelspel, het theater en cabaret geweldig vond. Vandaar ook zijn actieve betrokkenheid bij de toneelvereniging WIK, waar hij op dit moment voorzitter van is. Het was nog even spannend of hij de gemeenteraad zou halen, maar toen duidelijk werd dat Pro’98 zes zetels gehaald had, was hij verzekerd van een plek in de raad. André van de Burgwal (32) van Pro’98 over zijn passies, zijn puberteit en uiteraard over de politiek.

Vrienden omschrijven mij als: Hoe vrienden mij omschrijven zou eigenlijk aan hen gevraagd moeten worden. Toen ik mij voor gemeenteraad beschikbaar stelde, vond ik het wel opvallend te merken hoeveel van mijn vrienden dat echt iets voor mij vonden. Ik denk dat mensen mij betrokken en betrouwbaar vinden. Daarnaast heb ik een humor die goed aanslaat.

‘s Morgens in de auto luister ik naar: Meestal luister ik naar mijn eigen gekozen muziek naar gelang de rit. Veelal uit de alternatieve muziekhoek, zoals Wilco en Eels. En uiteraard de Beach Boys, voor als het regent. Er is niets dat beter werkt tegen grauw weer dan zonnige muziek.

In mijn pubertijd hield ik mij vooral bezig met: theater. Vanaf mijn 15de speel ik al bij toneelvereniging Wik. In mijn studententijd heb ik zelfs met 2 mede-wikkers cabaret in Barneveld gemaakt onder de noemer “Blaffende Honden”.

Lokale politiek is boeiender dan landelijke politiek, omdat: Vrij veel zaken die mensen direct aangaan, lokaal geregeld worden. Daarbij is er een tendens , dat er meer en meer overgeheveld wordt vanuit de landelijke naar de plaatselijke politiek.

Het eerste wat ik doe als ik ’s avonds thuiskom: Ik ben bij ons thuis de kok. Dus als ik thuiskom nestel ik me achter de pannen voor een maaltje voor mijn vrouw en kinderen.

Ik zal Willem van Essen missen in de Barneveldse politiek, omdat: ik een voorliefde heb voor markante lieden, en dat was Van Essen absoluut. Hij was een smaakmaker in de lokale politiek. Ik vond het altijd bijzonder dat hij de termen ‘grootkapitaal’ en ‘projectontwikelaars’ in elk onderwerp wist te plaatsen.

Mijn motto is: rise and shine

De mooiste plek in Barneveld is voor mij: Het Schaffelaartheater. Het is niet alleen fantastisch dat er een theater staat in Barneveld, maar het is helemaal fantastisch om te zien wat voor een theater er staat. Absoluut een topper in Barneveld.

Na vier jaar in de gemeenteraad, heb ik het volgende bereikt: Het lijkt me nog te vroug om me hierop al te laten vastleggen. Laatik eerst maar eens aan de slag gaan.

 Pro'98 - Politieke Partij Gemeente Barneveld