PRO’98 actie levert veel knikkers op voor ‘Welzijn en zorg’

PRO’98 actie levert veel knikkers op voor ‘Welzijn en zorg’

Het winkelend publiek reageerde zaterdag enthousiast op de knikkeractie van PRO’98 in het centrum van Barneveld. Raads- en bestuursleden van PRO’98 vroegen voorbijgangers  om vijf knikkers  over elf beleidsvelden te verdelen.  Politiek betekent keuzes maken en dat zorgde soms zichtbaar voor hoofdbrekens. Het beleidsveld ‘Welzijn en zorg’ sprong er in de keuzes duidelijk uit. Daar mag de gemeente volgens de meeste mensen niet op bezuinigen.

Ondanks de regen gaven meer dan honderd voorbijgangers  gehoor aan de uitnodiging . Zij waren bereid duidelijk te maken waaraan de gemeente in hun ogen haar geld moet besteden. Dat gebeurde met vijf knikkers in de hand en elf emmers om ze in te gooien. Toch een lastige opgave, getuige verschillende reacties. Die varieerden van: ‘Mag ik er wat knikkers bij om te verdelen’?, tot ‘er zijn zoveel belangrijke onderwerpen, waar moet ik voor kiezen”?

Duidelijke keuzes

Het lukte de meeste mensen toch om duidelijke keuzes te maken. De meeste knikkers kwamen in de emmer ‘Welzijn en zorg’ terecht, gevolgd door ‘Onderwijs’ en ‘Veiligheid’. Ook ‘Werk en inkomen’, ‘Sport’ en ‘Cultuur’ zijn zaken die volgens veel voorbijgangers prioriteit moeten hebben.

Er waren niet alleen knikkers te verdelen. Ook maakten verschillende voorbijgangers gebruik van het aanbod een boodschap voor de gemeente achter te laten.  Een bloemlezing daaruit:

‘Door middel van efficiency valt er veel te bezuinigen’.

‘Niet met de botte bijl, maar door te letten op de details’.

‘De gemeente moet geen a-sociale (niet sociale) gemeente worden’.

‘Blijven investeren in  goed onderwijs. Wie de jeugd heeft, heeft de toekomst’.

‘Niet op zorg en welzijn maar wel op bestuur bezuinigen’.

‘Niet bezuinigen op de bibliotheek’

‘Investeren in sport zodat meer mensen gaan sporten’.

Alternatieve begroting

PRO’98 organiseerde de actie  in de aanloop naar de begrotingsbehandeling door de gemeenteraad op 9 november. De gemeentelijke begroting staat in het teken van een grote bezuiniging ( 8,2 miljoen euro) die het college de gemeenteraad heeft voorgesteld.  Deze bezuinigingen treffen de gemeentelijke organisatie, verenigingen, organisaties en instellingen, de muziekschool, museum Nairac,  de bibliotheek, onderwijs en welzijn en zorg.

PRO’98 komt volgende week met een eigen alternatieve begroting en neemt daarin de suggesties van het publiek mee.Pro'98 - Politieke Partij Gemeente Barneveld