Gemeente Barneveld erkent privacy geschonden te hebben

Gemeente Barneveld erkent privacy geschonden te hebben

BARNEVELD – Achteraf gezien had de gemeente Barneveld publiekelijk geen echte beelden van een bewakingscamera mogen tonen. Dat antwoordt het college van B en W op vragen van raadslid Frank van der Lubbe (Pro’98). Van der Lubbe had gesteld, dat de gemeente op een vergadering van een wijkplatform beelden had laten zien, waarop mensen herkenbaar in beeld kwamen.

Het college bevestigt, dat dat is gebeurd. Het gaat om nachtelijke beelden van het station in Barneveld, waarop drie baldadige jongeren zichtbaar zijn. Die “waren duidelijk in beeld, maar er is geen sprake geweest van inzoomen op deze personen.”

‘De beste bedoelingen’
Het materiaal is volgens B en W “met toestemming van de politie” gebruikt op diverse bijeenkomsten in de afgelopen twee jaar “met de beste bedoelingen”. Het doel was duidelijk te maken, dat beelden zowel overdag als ‘s nachts helder en duidelijk zijn en het dus wel degelijk zin heeft om een melding aan de politie te doen.

“We beseffen dat het niet in overeenstemming is met het privacyrecht.” B en W erkennen ook, dat er geen sprake was van een uitzonderingssituatie. 

Te ruim
Ook zijn de bewuste beelden zoals Van der Lubbe stelde inderdaad veel te lang bewaard. Het tijdig binnen 4 weken vernietigen – tenzij van belang in een lopend onderzoek – is een verantwoordelijkheid van de politie. Alleen met deze beelden is dat niet gebeurd omdat ze als voorlichtingsmateriaal werden gebruikt. “Achteraf bezien is dit een te ruime toepassing van de Wet Politiegegevens.”

Acteurs
De politie heeft de te lang bewaarde beelden inmiddels vernietigd. Voor voorlichtingsdoeleinden wordt de komende maanden met behulp van acteurs een nieuwe voorlichtingsfilm gemaakt.

De camera’s mogen nog tot 1 februari 2015 blijven staan. Medio 2014 wordt het project geëvalueerd.

Copyright Barneveld VandaagPro'98 - Politieke Partij Gemeente Barneveld