Harselaartunnel staat op losse schroeven

Harselaartunnel staat op losse schroeven

BARNEVELD – De aanleg van de Harselaartunnel nabij transferium Barneveld Noord staat volgens Pro’98 op losse schroeven. Door de beslissing van het college om voorlopig geen 100, maar 30 hectare bedrijfsterrein te ontwikkelen in Harselaar-Zuid, verwacht de partij dat er niet genoeg geld is voor de dure tunnel.

Pro’98 vraagt het college om opheldering over de gevolgen van de ontwikkeling van 30 hectare van Harselaar-Zuid voor de tunnel. ,,Omdat in de voorgaande plannen voor de ontwikkeling van de infrastructuur bij Harselaar-Zuid steeds een miljoenenbedrag opgebracht moest worden uit de grondprijs, kan dit bedrag niet door 30 hectare bedrijventerrein gegenereerd worden. Hierdoor ontstaat een geheel nieuwe situatie in de aan te leggen infrastructuur’’, meldt raadslid Aat Barendregt. Hij wil onder meer weten hoe de afwikkeling van het verkeer gaat plaatsvinden als er 30 hectare wordt ontwikkeld. ,,Verloopt dat via de Oostvenerweg? Kan het wegennet op Harselaar-Oost deze verkeersdruk verwerken, omdat ook Harselaar-Driehoek extra verkeer zal genereren?’’

Ook wil hij weten of de zuidelijke ontsluiting naar de Wesselseweg financieel mogelijk blijft met de ontwikkeling van 30 hectare bedrijfsterrein. ,,Welke bedragen staan momenteel hiervoor ter beschikking?’’ De ontsluitingsweg dwars door volledig Harselaar-Zuid naar de Stationsweg is per definitie niet mogelijk met de ontwikkeling van slechts 30 hectare bedrijfsterrein, concludeert Barendregt. Daarnaast diende de financiën voor de spoortunnel volgens hem deels uit de opbrengst van de ontwikkeling van volledig Harselaar-Zuid te komen. ,,Welke volgorde stelt het college zich voor bij de aanleg van nieuwe infrastructuur gezien de aanpassing van de plannen?’’ De kosten van de tunnel en de aanpak van twee kruispunten op het bedrijventerrein bedragen naar schatting 35,1 miljoen euro. De provincie heeft 11 miljoen toegezegd, het rijk bijna zeven miljoen euro.

Copyright Barneveldse KrantPro'98 - Politieke Partij Gemeente Barneveld