Kerstbomen dit jaar opgehaald

Kerstbomen dit jaar opgehaald

Wij hebben vorig jaar enorm veel negatieve geluiden gehoord om ons heen over de nieuwe manier van inzamelen. Wij hebben daarop een aantal kritische vragen gesteld aan het college in de hoop dat het college het besluit zou terugdraaien. 

Wij zijn daarbij vooral ingegaan op  

  • De hoeveelheid ingezamelde kerstbomen. Dit aantal was drastisch minder dan de jaren ervoor. 
  • De hoeveelheid bio-massa die de gemeente hierdoor is misgelopen
  • De klant(on)vriendelijkheid van deze nieuwe manier van inzamelen.

De gewenste effectiviteit en efficiëntie wordt met deze nieuwe inzameling volgens ons niet bereikt. Het doet dan ook pijn om te zien dat deze actie ongeveer €2000,00 heeft opgebracht. 

Het college heeft besloten door te gaan met deze manier van inzameling. Wij zouden geen knip voor de neus waard zijn als we na al onze kritiek niet met een voorstel zouden komen om dit besluit terug te draaien. Daarom stellen we voor om na deze kerst de kerstbomen gewoon weer huis aan huis op te halen. Zie het als een klein kerstcadeautje aan de Barneveldse samenleving. 

Hoe nu verder?
De raad heeft bij de kadernota een motie van het CDA aangenomen om de samenleving te betrekken bij het ophalen van kerstbomen. Wij vonden dit zeer sympathiek, je ziet dit bij veel andere gemeentes ook gebeuren (ik heb het dan over gemeentes waar de gemeente niet zelf de kerstbomen ophaalt, want dat gebeurd gelukkig ook nog veel), alleen is dit helaas nog niet meegenomen in de evaluatie die we hebben gekregen, maar komt dit volgende maand in een totaalplan naar de raad toe. Te laat voor deze kerst, maar op tijd om met de raad volgend jaar te kijken naar mogelijke alternatieven in de toekomst.

Een raadsmeerderheid van VVD, CDA, BI en Pro’98 heeft deze motie gesteund. Pro'98 - Politieke Partij Gemeente Barneveld