Musea op zondag nog maar beperkt open

16975d61011a018edb02c4db7fcc7539

Musea op zondag nog maar beperkt open

In het raadsvoorstel wat we twee weken geleden in de commissie besproken werd volgens het college een fout hersteld die geen consequenties zou hebben voor de huidige situatie.

In werkelijkheid werd voorgesteld de openingstijden van musea en afhaalzaken op zondag en op feestdagen in te korten van 13.00 tot 22.00. Wel degelijk een beperking van de huidige juridische situatie waarin ondernemers zelf de openingstijden mochten bepalen. Maar ook een beperking van de feitelijke situatie op dit moment. 2 musea zijn op zondag of feestdagen 10 of 11 uur open en 1 van de twee afhaalzaken in Barneveld is op zondag al om 12 uur open. Foute boel dus.

Nu ligt er een nieuw voorstel van het college waarin het college een poging doet deze fout te herstellen. Voorzitter, de manier waarop het college dit wil doen vinden wij heel matig.

In plaats van de fout te corrigeren en de verordening aan te passen aan de huidige feitelijke en juridische situatie, komt het college met een sterfhuiscontructie op de proppen waarbij ondernemingen die nu voor 13.00 uur open zijn dit mogen blijven zolang zij hun bedrijfsactiviteiten voortzetten, maar anderen dan weer niet. Heb je als onderneming er gisteren voor gekozen om 11.00 uur open te gaan op zondag, dan heb je geluk en vanaf morgen heb je harstikke pech. Dat is het beleid wat dit college voorstelt.16975d61011a018edb02c4db7fcc7539

Voorzitter,

Een verordening zou een algemeen karakter moeten hebben. Deze passage zorgt voor vervuiling van de verordening en volstrekte willekeur. En dan heb ik het niet over de komma in de toegevoegde passage die ook volstrekt willekeurig lijkt te zijn neergezet.

Ondernemers hebben nu bepaalde mogelijkheiden ook op zondag. De een maakt daar wel gebruik van de ander niet. Dat mag gelukkig iedereen zelf weten. Door de vanaf tijd van 13.00 uur te kiezen, worden ondernemers beperkt in hun mogelijkheden. Ze kunnen namelijk niet meer kiezen om wel of niet eerder te starten. Iets wat drie van de vijf huidige organisaties wel mogen. Dit is dus geen eenduidig beleid, maar selectief beleid en en een beperking van wat nu mogelijk is.

De oplossing is eenvoudig: Maak er tussen 10.00 uur en 22.00 uur van zoals dit ook voor tuincentra en doe-het-zelf zaken geregeld is. Dit zou een voortzetting van de huidige situatie betekenen met voor iedereen dezelfde mogelijkheden.

Ik vind het jammer dat het college zelf niet met deze voordehandliggende oplossing is gekomen, en dien namens BI en Pro’98 hiervoor een amendement in.Pro'98 - Politieke Partij Gemeente Barneveld