Pro’98: ‘Duurzame en lokale oplossing voor theater!’

11261662 418223045034701 1745831874707708857 o

Pro’98: ‘Duurzame en lokale oplossing voor theater!’

Pro’98 kiest voor een duurzame en lokale oplossing voor het Schaffelaartheater. Het ‘reddingsplan’ dat de coalitie afgelopen zaterdag presenteerde doet dat niet. Met een tijdelijke subsidieregeling en een nieuw onderzoek stellen SGP, CU, CDA en VVD besluitvorming over een duurzame oplossing voor het Schaffelaartheater weer uit.

11261662 418223045034701 1745831874707708857 oPro’98 wijst het voorstel van de coalitie ook af omdat daarmee voor de zoveelste keer het onterechte beeld van een noodlijdend theater wordt opgeroepen. SGP, CU, CDA en VVD negeren daarmee de onderzoeken van expertisebureau LaGroupe en accountantsbureau Baker Tilly Berk. Deze bureaus schetsen juist een beeld van een in de basis goed functionerend theater met verbeterpunten. In de woorden van LAGroupe: “Het Schaffelaartheater was en is niet evenwichtig gefinancierd omdat de gemeentelijke subsidiebijdrage te laag is om de gebruikelijke functies van een theater van deze aard en omvang zonder (grote) verliezen te kunnen uitvoeren”.

Pro’98-woordvoerder André van de Burgwal wijst er op dat zelfs het commercieel aangestuurde theater in Bussum een substantiële gemeentelijke subsidie ontvangt, zoals blijkt uit ‘Binnenlands Bestuur’ van 6 november.

Pro’98 kiest voor een theater met een professionele podiumkunstprogrammering. Van de Burgwal: “Wij zien het theater van grote meerwaarde als het gaat om culturele ontwikkeling in Barneveld, versterking van de sociale samenhang en een economische impuls door de uitstraling die het ons dorp biedt. De waarde van het theater rijkt veel verder dan het aantal kaartjes dat is verkocht. Wij voelen ons daarin gesterkt door de massale reacties op Facebook ten aanzien van de actie Red het Schaffelaartheater. Het theater verdient een goede financiële basis en een structurele gemeentelijk subsidie”.

Lokale invulling
Voor versterking van de bedrijfsvoering van het theater ziet Pro’98 veel kansen in een lokale invulling. “Onze fractie hecht veel waarde aan de inzet van onze vrijwilligers en de mogelijkheden voor lokale amateur podiumkunst.” Momenteel werken de vier culturele instellingen (Muziekschool Barneveld, Museum Nairac, de Bibliotheek Barneveld en het Schaffelaartheater) op cultureel gebied al samen. Daarom doet Pro’98 woensdag in de raadsvergadering het voorstel voor onderzoek naar samenwerking in een effectieve gezamenlijke bedrijfsvoering. Wellicht als stichting CuBa (Cultureel Barneveld). “Wij gunnen alle culturele instellingen van Barneveld een gezonde en florissante toekomst.”