Op de koffie bij Vluchtelingenwerk

Op de koffie bij Vluchtelingenwerk

Afgelopen week was Pro’98 met vier fractieleden op bezoek bij vluchtelingenwerk in Barneveld. Terwijl in de ontvangstruimte aan ’t Valkhof een dame op tafel staat om door een vrijwilliger haar broekspijp in te laten korten, spreken wij uitgebreid met Marjoske Kiers van Vluchtelingenwerk Oost Nederland.

Vrijwilligers

Het afgelopen jaar was stevig aanpoten. De stroom vluchtelingen naar Europa nam een grote omvang aan. AZC’s werden uitgebreid en tijdelijke locaties ingericht. Voor ons als gemeente betekende dit een verruiming van de taakstelling. Meer statushouders, mensen die een verblijfsvergunning kregen, moesten daardoor in het afgelopen jaar gehuisvest worden in de gemeente Barneveld.

De aftrap voor deze operatie vond zo’n 1,5 jaar geleden plaats in De Meerwaarde in Barneveld. Een grote groep inwoners bezocht daar een bijeenkomst waarin zij hoorden voor welke opgave wij als gemeente stonden. Ook hoorden zij op welke wijze bijgedragen kon worden om deze nieuwe inwoners zo snel mogelijk thuis te kunnen laten voelen. Een grote groep vrijwilligers tekenden in om taalcoach of maatje te worden. En nog steeds doet Vluchtelingenwerk met succes een beroep op deze groep vrijwilligers.

Tevreden

Terugkijkend op afgelopen jaar blijkt dat er vooral ontzettend veel goed is gegaan. Barneveld zocht mogelijkheden voor huisvesting in bestaande bebouwing en creëerde nieuwe voorzieningen. Vluchtelingenwerk blijkt zeer tevreden over de samenwerking met de gemeente en de Woningstichting Barneveld. Misschien nog wel belangrijker is het feit dat de statushouders zich op hun gemak voelen in onze gemeente en dankbaar zijn voor de vriendelijkheid waarmee zij worden opgenomen in de samenleving.

Het moet voor velen een vreemde gewaarwording zijn geweest, na de onrust, reis van maanden en verblijf op talloze locaties vinden zij in Barneveld sneeuw op de stoep en ijs op het water. Voor een groep mannen die hun gezinnen vooruit waren gereisd, kwam door hereniging het gezin in de afgelopen maanden weer bij elkaar.

De discussies over huisvesting zijn in Barneveld gelukkig niet zo scherp gevoerd als later elders in het land gebeurde. De eerste startbijeenkomst, pro-actieve houding van gemeente en Woningstichting, hebben daar absoluut aan bijgedragen. Dit omvangrijke proces blijkt in omvang en uitvoering zeer succesvol te zijn verlopen. Als politieke partij een reden om trots te zijn op de betrokken partijen en zeker ook op de vele vrijwilligers die daaraan blijvend bijdragen!