Formerende partijen mogen grote thema’s niet uit de weg gaan

Formerende partijen mogen grote thema’s niet uit de weg gaan

Komende periode gaat de formatie een volgende fase in. Vorige week woensdag deed informateur Evert Jan Nieuwenhuis verslag aan de raad. Het leek er al langer op dat Pro’98 geen deel uit zal maken van het nieuwe college. Nu is ook duidelijk dat de informateur een coalitie adviseert met de Staatkundig Gereformeerde Partij, Lokaal Belang en de ChristenUnie. Dit conservatieve blok zal komende weken op inhoud met elkaar in gesprek gaan.

Daar ligt een pijnpunt, Pro’98 maakt zich zorgen over hoe het staat met de gesprekken. Afgelopen weken lijken vooral over ‘poppetjes’ gegaan te zijn, de verdeling van wethouderposten. Toen Pro’98-raadslid Frank van der Lubbe hiernaar vroeg, gaf informateur Nieuwenhuis aan dat het inderdaad vooral over de structuur van een college gegaan is. Dat betekent hoeveel partijen, de verdeling en hoeveelheid van wethouders. Wel heeft de informateur geconstateerd dat er geen breekpunten op inhoud zijn waar de formatie op stuk kan lopen.

Hoewel er dus geen breekpunten zijn, zijn er wel ‘uitdagingen’. Eén daarvan is windenenergie. Lokaal Belang steekt het niet onder stoelen of banken dat ze geen windmolens willen. Daarmee leggen ze de rekening bij toekomstige generaties, want windmolens zijn cruciaal bij een goed functionerende groene energiemix. Pro’98 heeft grote twijfels bij de alternatieven waarmee Lokaal Belang windmolens wil vervangen. Een energiemix is belangrijk en met alleen zonnepanelen redden we het niet. Die vooral leveren in de middaguurtjes. Wanneer de zon niet schijnt waait het vaak, daarom is het beter om zowel zonnepanelen als windmolens te hebben. Pro’98 gaat ervan uit dat de CU geen concessies zal doen op dit belangrijke thema en dus de windmolen plannen voort zal zetten.

Andere punten die mogelijk ingewikkeld zullen liggen in de gespreken zijn Regio Food Valley, de regionale samenwerking waar gemeente Barneveld aan deel neemt, en de reorganisatie van het ambtelijk apparaat. Pro’98 maakt zich ook zorgen over hoe, naast de al genoemde verduurzaming, thema’s als armoede, openbaar (voortgezet) onderwijs, diversiteit (regenbooggemeente), biodiversiteit, luchtkwaliteit, cultuur- en zondagsruimte ingevuld worden door deze drie partijen. Pro’98 hoopt erop de lijn van de vorige coalitie op een aantal van die punten zoveel mogelijk wordt voortgezet. Bijvoorbeeld als het gaat om cultuur en biodiversiteit. De SGP had het afgelopen verkiezingen over bouwen en bewaren, maar Van der Lubbe is bang voor afbreken en weggooien als het gaat om cultuur of zondagsruimte. Komende jaren moeten er een aantal belangrijke knopen doorgehakt worden als het gaat om klimaat en groei van de gemeente. Hierbij is vernieuwing nodig, gaan de drie partijen die verder gaan in de onderhandelingen daarvoor zorgen? “Dit zijn drie vrije conservatieve partijen, hoeveel vernieuwing verwacht je?”Pro'98 - Politieke Partij Gemeente Barneveld