Keukentafelgesprekje

Keukentafelgesprekje

Papa, wat doet een wethouder? Tja, nou, ehm, papa praat de hele dag. Maar vooral eerst en goed luisteren. En dan praten. … Nou ja, met mensen. Verdrietige mensen, mensen met ideeën, mensen met wensen, mensen die elkaar even niet begrijpen. Maar ook met de krant. Met de Raad. Met andere wethouders. Met de burgemeester.Jazeker, die kent papa heel goed. … Nee, die is niet de baas. … Waarom? Om te bedenken wat het beste voor Barneveld zou zijn en zorgen dat dat dan ook gebeurt. … Ja, ook voor Voorthuizen. En het CDA zou zeggen en De Glind en Zwartebroek en Terschuur en Garderen en Kootwijk en Stroe en Kootwijkerbroek. … Mm? Nee, niet voor Scherpenzeel. … Ja, ook lintjes knippen. Maar dan vaak anders. Palen in de grond slaan, startschot geven, orkest dirigeren. … Jazeker, een wethouder kan alles. En dan ook weer praten, een mooi verhaal vertellen. Dat is het misschien wel, een wethouder is een verhalenverteller.

Vertel eens zo’n verhaal? Dat is moeilijk, echt teveel om op te noemen in vier jaar tijd. Van de zandbakruzie dan? De zandcrisis bedoel je. Iedereen was heel erg geschrokken en bezorgd, het gaat wel om de plek waar je woont. Gelukkig bleek het al snel dat het veilig was. Maar we hebben er wel heel lang over gepraat. Dat klopt. … Of dat vaker voorkwam? Het debat was verscherpt, zo moet je dat zeggen, dat was nieuw in onze Raad. Het ging wat vaker over de persoon of het college, dan was schuld even belangrijker dan oplossing. … Nee, ik ook niet, ik vind ook dat je er altijd samen uit moet zien te komen.

Maar het is ook lastig om goede beslissingen te nemen. Op een plek kan óf een gebouw óf een boom staan. Of een beeld! Ja of een beeld. Verte-el. Dat waren mensen met een droom, een ongewoon plan, om het dorp leuker te maken, een burger initiatief. En daar moest iedereen, zeg maar, heel erg aan wennen. En er werden ook mensen boos van. Maakt beslissen ook niet makkelijker als iedereen met je meekijkt en er zulke verschillende meningen zijn. Toch houdt papa enorm van de creatievelingen, eenzame dansers, dwarsdenkers, ik hoop dat daar ruimte voor blijft.

Was dat dan wel leuk? Jazeker. Moeilijk is leuk. Ik geloof echt dat iedereen vanuit zijn of haar eigen visie, achterban of passie werkt om het hier mooier en prettiger voor elkaar te maken. Er zijn verschillen en toch werken we samen. Met veel mensen trouwens, binnen en buiten het gemeentehuis. Met koningin Maxima bijvoorbeeld. Je hoeft het allemaal niet alleen te doen. En het is belangrijk, voor mensen. Die ergens willen wonen, omdat ze gevlucht zijn, mensen die geld tekort komen, of die meer cultuur of groen zouden willen. … Zwaar, mwoa? Het is meebewegen, surfen, zijn als water. Ik ben dankbaar dat ik deze kans en het vertrouwen heb gekregen. En, ik heb ook veel gelachen hoor.

Waarover dan? Nou, geheimpje, papa had er altijd heel veel plezier in om zijn knalrode auto pal naast de zwarte van de SGP wethouder te zetten. Beetje kleurbalans brengen.
En nu dan? We gaan het zien, maak je geen zorgen. Blijf in ieder geval dromen, dat doe ik ook. En papa gaat even niet meer praten. O, je kunt toch ook stukjes in de krant gaan schrijven…?

Dank jullie wel! Voor alles! Het gaat jullie goed!

Andre van de BurgwalPro'98 - Politieke Partij Gemeente Barneveld