“VNG-congres, zet lokale en regionale thema’s op de agenda”

kombord barneveld

“VNG-congres, zet lokale en regionale thema’s op de agenda”

Het​ ​college​ ​van​ ​B&W​ ​wil​ ​in​ ​de​ ​komende​ ​jaren​ ​graag​ ​één​ ​VNG​ ​congres organiseren.​ ​Vele​ ​gemeenten​ ​gingen​ ​Barneveld​ ​daarin​ ​voor,​ ​maar​ ​wat vanavond​ ​voor​ ​de​ ​notulen​ ​wel​ ​bijzonder​ ​is​ ​om​ ​te​ ​vermelden,​ ​voor​ ​zover ik​ ​weet,​ ​neemt​ ​een​ ​gemeenteraad,​ ​voor​ ​het​ ​eerst​ ​in​ ​de​ ​VNG geschiedenis,​ ​daaraan​ ​voorafgaand​ ​een​ ​besluit​ ​in​ ​een​ ​openbare vergadering.Openbare​ ​besluitvorming​ ​en​ ​verantwoording,​ ​geheel​ ​passend​ ​bij​ ​een Vereniging​ ​van​ ​Nederlandse​ ​Gemeenten​ ​vinden​ ​wij.

Het​ ​organiseren​ ​van​ ​een​ ​congres​ ​komt​ ​op​ ​een​ ​moment​ ​waarop Barneveld​ ​wel​ ​wat​ ​positieve​ ​publiciteit​ ​kan​ ​gebruiken,​ ​maar​ ​het​ ​geeft​ ​ook een​ ​kans​ ​om​ ​lokale​ ​en​ ​regionale​ ​thema’s​ ​op​ ​de​ ​agenda​ ​te​ ​zetten;​ ​een knooppunt,​ ​fijnstof,​ ​druk​ ​op​ ​de​ ​Veluwe,​ ​vliegroutes,​ ​…​ ​​ ​gecombineerd met​ ​de​ ​wijze​ ​waarop​ ​wij​ ​daar,​ ​in​ ​een​ ​aantal​ ​gevallen,​ ​al​ ​regionaal oplossingen​ ​voor​ ​proberen​ ​te​ ​vinden.
Het​ ​college​ ​wil​ ​deze​ ​kans​ ​voor​ ​Barneveld​ ​niet​ ​onbenut​ ​laten​ ​en​ ​verwacht een​ ​economische​ ​spin-off​ ​tussen​ ​de​ ​1⁄2​ ​en​ ​3⁄4​ ​miljoen​ ​voor​ ​Barneveldse bedrijvigheid.​ ​Wat​ ​positionering​ ​betreft​ ​willen​ ​wij​ ​dat​ ​u​ ​Barneveld​ ​in​ ​al zijn​ ​facetten​ ​positioneert,​ ​ja​ ​we​ ​doen​ ​aan​ ​agri​ ​en​ ​transport,​ ​maar​ ​we hebben​ ​bijvoorbeeld​ ​ook​ ​onnoemelijk​ ​veel​ ​ict​ ​bedrijven,​ ​waarvan​ ​een aantal​ ​van​ ​behoorlijke​ ​omvang​ ​en​ ​de​ ​toeristische​ ​sector​ ​is​ ​toch​ ​ons visitekaartje!

Het​ ​budget,​ ​dat​ ​is​ ​nog​ ​wel​ ​even​ ​spannend,​ ​want​ ​het​ ​college​ ​“raamt” deze​ ​op​ ​75.000​ ​euro​ ​in​ ​het​ ​raadsvoorstel.​ ​In​ ​het​ ​raadsbesluit​ ​gaan​ ​we akkoord​ ​met​ ​eenmalige​ ​bijdrage​ ​van​ ​75.000​ ​euro.​ ​Voorzitter,​ ​wij​ ​vragen het​ ​college​ ​zorgvuldig​ ​met​ ​dit​ ​budget​ ​om​ ​te​ ​gaan.​ ​Mocht​ ​u​ ​voornemens willen​ ​zijn​ ​om​ ​ook​ ​hier​ ​met​ ​werk-werk​ ​te​ ​gaan​ ​maken;​ ​voor​ ​Pro’98​ ​is​ ​dit gevraagde​ ​bedrag​ ​geen​ ​rekbaar​ ​begrip.​ ​Aan​ ​u​ ​de​ ​uitdaging.

Wij​ ​denken​ ​dat​ ​de​ ​grootste​ ​uitdaging​ ​overigens​ ​voor​ ​u​ ​zal​ ​liggen​ ​in​ ​het feit​ ​een​ ​congres​ ​te​ ​organiseren​ ​dat​ ​zich​ ​niet​ ​beperkt​ ​tot​ ​een​ ​bijeenkomst voor​ ​genodigden,​ ​maar​ ​daadwerkelijke​ ​betrokkenheid​ ​van​ ​en​ ​bij​ ​onze inwoners​ ​oplevert.​ ​In​ ​de​ ​commissie​ ​werd​ ​gevraagd​ ​om​ ​een​ ​focus​ ​op​ ​het Barneveldse,​ ​wellicht​ ​onder​ ​het​ ​credo,​ ​wie​ ​betaalt,​ ​bepaalt.​ ​Maar voorzitter,​ ​om​ ​een​ ​succesvolle​ ​regionale​ ​samenwerking​ ​te​ ​realiseren​ ​in een​ ​zo​ ​gewenste​ ​dynamische​ ​regio​ ​werken​ ​scherp​ ​getrokken​ ​grenzen volgens​ ​ons​ ​juist​ ​averechts.​ ​De​ ​gelegenheid​ ​om​ ​de​ ​nabijheid​ ​van interessante​ ​en​ ​innovatie​ ​bedrijven​ ​en​ ​organisaties,​ ​ook​ ​in​ ​onze buurgemeenten,​ ​op​ ​de​ ​kaart​ ​te​ ​zetten,​ ​voegt​ ​naar​ ​ons​ ​idee​ ​juist​ ​extra waarde​ ​toe,​ ​onder​ ​het​ ​credo,​ ​“en​ ​dat​ ​alles​ ​in​ ​de​ ​buurt​ ​van​ ​Barneveld, ‘dat​ ​telt’!”Pro'98 - Politieke Partij Gemeente Barneveld