Meten is weten

Meten is weten

Het begon eigenlijk bij Arjen Korevaar. Die woont in Veller, aan de rand van de gemeente, dicht in de buurt van een aantal grote pluimveehouderijen. En las een artikel over een onderzoek van de Universiteit van Utrecht over longklachten in de buurt van pluimveehouderijen rondom Tilburg. Uit dat onderzoek bleek een relatie tussen de aanwezigheid van die pluimveehouderijen en een verhoogd risico op longaandoeningen. We wilden toen wel weten hoe dat dan in onze omgeving zit, en Arjen kwam op een site onbeschermd een grafiek tegen waarop een grote rode vlek over een deel van de gemeente lag. Ook bij Veller trouwens.

We stelden daar destijds al vragen over. En de gemeente ging, in het verband van de regio Food Valley, aan de slag om te proberen met technische ingrepen de fijnstofuitstoot bij de bedrijven te beperken. Dat traject loopt nu.

Nu zit het ons wat luchtkwaliteit in de gemeente niet echt mee, en zeker niet bij de grootste kernen. Die liggen allebei dicht in de buurt van een knelpunt van wegen dat inmiddels al hoog in de file top-10 is beland. En nu de dagen weer wat korter zijn en de temperaturen beginnen te dalen begint ook weer de periode dat de kachels aan gaan, en bij velen in de gemeente worden die gestookt met hout. Houtstook, dat is al geruime tijd bekend, leidt tot een behoorlijke verhoging van de hoeveelheid fijnstof. Volgens een memo van het College van B&W valt het daarmee in Barneveld wel mee. Maar wij hoorden van inwoners dat ze het daar niet mee eens waren, en agendeerden dat memo dus om het in de commissie verder te bespreken. Aan dat gesprek namen ook Arie Markesteijn (van de Stichting Houtrookvrij Barneveld) en Petra Boluijt (van de GGD) deel, die in de BK duidelijk hadden gemaakt dat er wel degelijk sprake moet zijn van een probleem, dat tot duidelijke gezondheidsschade kan leiden. Wethouder de Kruijf luisterde en gaf aan de boodschap serieus te willen nemen, en de communicatie naar burgers over de schadelijkheid van houtstook te verbeteren.

Aan de fijnstofuitstoot van vliegtuigen en het verkeer op de snelwegen kunnen we, behalve lobbyen in den Haag, niet zo erg veel doen. Maar aan de uitstoot van industrie en landbouw, en die van onze eigen houtkachels, kunnen we binnen de gemeente wél wat doen. En bij Pro’98 vinden we dat als het om gezondheid gaat dat we ook iets móéten doen. Maar dan moet je wel weten waar je het over hebt. En dat maakte voor ons het cirkeltje rond. Want al tijdens die eerste vragen over het onderzoek van de UU bleek al dat er over Barneveld alleen berekende fijnstofwaarden waren, geen echte harde data. De gemeente heeft inmiddels wel geavanceerde meetapparatuur bij enkele pluimveehouderijen geplaatst, maar over de fijnstof in de woongebieden weten we niets. Ook niet over de bijdrage van houtstook. Dus besloten we na de commissievergadering dat we beslist onderzoek wilden doen naar de echte cijfers. Het mooie was dat Arie Markesteijn inmiddels al een tweetal meters had hangen, die zijn opgenomen in een ‘open data’-netwerk, dat ook gebruikt wordt door het RIVM. Die meters zijn relatief goedkoop, zo’n €60 per stuk. Dus besloten we een aantal van die meters te plaatsen bij vrijwilligers door de gehele gemeente en bestelden de componenten voor 20 van die meters.

En nu zijn we twee krantenartikelen verder, en hebben zich al 33 vrijwilligers aangemeld, uit Barneveld, Voorthuizen, Kootwijkerbroek, Garderen, Stroe en de Glind. Dat kun je best wel een groot succes noemen! We zijn in ieder geval blij met zoveel mensen die hun leefklimaat aan het hart gaat, net als het ons doet. Het verhaal is voorlopig nog niet af, en we houden u graag op de hoogte van het verdere vervolg en de resultaten. “Watch this space”!

Bekijk de resultaten van de eerste meetstations op www.luchtkwaliteitbarneveld.nl

Heeft u vragen of wilt u zich ook aanmelden? Neem dan contact op met Pro’98, via [email protected]Pro'98 - Politieke Partij Gemeente Barneveld