Regenboogvlag; Zijn wie je bent

Regenboogvlag; Zijn wie je bent

Ik pak toch ons verkiezingsprogramma uit 1994 er weer even bij: Op grond van de kernbegrippen die op onze programmapunten van toepassing zijn: Toegankelijkheid, tolerantie en verscheidenheid, zou onze visie op de lokale samenleving omschreven kunnen worden als “ruimte voor elkaar”

In juni 2015 is het voorstel van Pro’98 aangenomen om beleid te ontwikkelen op het gebied van emancipatie en acceptatie van LHBT-ers in onze gemeente. Een mooie stap want hiermee erkennen we als gemeente dat het gebrek aan acceptatie van LHBT-ers een thema is in Barneveld en dat we aan het verbeteren hiervan invulling moeten geven. Ook uit de peiling van de jongerenraad, vandaag gepresenteerd, bleek maar weer eens hoe actueel dit nog steeds is.

De gemeente heeft naar aanleiding van ons voorstel gesprekken gevoerd met onder andere kerken en scholen. Wij hebben begrepen dat in tegenstelling tot de kerken, er tot op heden nog geen gesprekken zijn gevoerd met moskeeën. Als onze informatie juist is zou ik het college willen oproepen ook deze gesprekken aan te gaan.

In ons verkiezingsprogramma 2018-2022 doen wij het voorstel om net zoals meer dan honderd andere gemeenten en de provincies op Coming out day als symbool de regenboogvlag te heisen. We vragen nadrukkelijk in dit voorstel ingediend samen met VVD en Burger Initiatief hierin de samenwerking te zoeken met de samenleving. De Protestantse gemeente in Barneveld, zo lazen wij in de krant, heeft al twee vlaggen besteld. Hoe mooi is dat!

Waarom moeten we dit gewoon doen als gemeente? Burgemeester Verhulst uit Ede verwoorde dit helder en ik quote: We zijn een gemeente waarin iedereen zich thuis moet voelen. De regenboogvlag is een symbool van verbinding. Er zijn mensen die worstelen met hun gevoelens. Met het veelkleurig palet van de vlag laat je als gemeente zien dat je die worsteling begrijpt. Ik hoop dat ze dit zien als steun. Dat inwoners weten dal als ze met hun gevoelens naar buiten komen, dat dit wordt geaccepteerd.

Deze vlag symboliseert niet zo zeer een specifieke gemeenschap, maar juist de worsteling van het individu. Misschien beslist de meerderheid van de Raad vanavond, dat de vlag niet zal worden gehesen. Dit zou ontzettend jammer zijn, maar hier laten we ons natuurlijk niet door uit het veld slaan. Pro’98 heeft inmiddels al een aantal vlaggen besteld en we gaan deze gratis uitdelen. Zo kan iedereen zijn vlaggenmast beschikbaar stellen voor een regenboogvlag geleverd door Pro’98. Hoe gaaf zou het zijn als we straks in iedere kern minimaal 1 regenboogvlag hebben hangen. En al is er maar 1 scholier, die straks langs een regenboogvlag fietst en denkt, he ik mag hier in Barneveld zijn wie ik ben, aan mij wordt ook gedacht. Dan is deze actie wat ons betreft al geslaagd!

Wil jij op 11 oktober a.s. ook een regenboogvlag hijsen in Barneveld? Mail: [email protected]

Frank van der LubbePro'98 - Politieke Partij Gemeente Barneveld