Pro’98 ondersteunt voorstel grotere terrassen en wil tijdelijk belasting verlagen voor horeca

Pro’98 ondersteunt voorstel grotere terrassen en wil tijdelijk belasting verlagen voor horeca

De afdeling Barneveld van brancheorganisatie Koninklijke Horeca Nederland deed afgelopen week een beroep op de gemeente om de horeca te ondersteunen. De horecasector zit op dit moment in zwaar weer. Sommige Barneveldse horecabedrijven zijn al twee maanden noodgedwongen dicht. Ook de aangepaste maatregelen vanaf 1 juni maken het er voor de horeca niet makkelijker op. Ze mogen dan weliswaar weer klanten ontvangen, maar wel heel beperkt en er is nog veel onduidelijkheid. Bijvoorbeeld over hoe je de nieuwe regels van 1,5 meter op het terras moet interpreteren. Kortom, ook de komende maanden zullen nog uiterst onzeker zijn voor onze horeca.

Een jaar of 20 geleden werd Pro’98 weleens gekscherend te terrassenpartij genoemd omdat wij maar bleven benadrukken hoe belangrijk goede horeca voor een gemeente als Barneveld kan zijn. In de afgelopen twintig jaar is er wat dat betreft zeer veel veranderd en hebben wij een mooie mix aan horeca in onze gemeente. De horeca in onze gemeente biedt kwaliteit en is veelzijdig. Ook de initiatieven die door een aantal horeca ondernemers tijdens de Coronacrisis zijn geïnitieerd zijn veelbelovend en bevestigen het rijke aanbod aan horeca wat wij in de gemeente hebben. Iets om heel trots op te zijn.

Wat kunnen we als gemeente doen om de horeca in deze zware tijd te ondersteunen? Allereerst vragen de nieuwe maatregelen om creativiteit. Creativiteit van de horecaondernemer, maar de gemeente kan hier in faciliteren. We steunen dan ook graag het voorstel van de VVD om creatief mee te denken als het gaat om terrasuitbreiding en andere initiatieven vanuit de horeca om de openstelling met de nieuwe beperkende maatregelen goed te kunnen laten verlopen. In mei zou ook ons initiatief om de terrastijden te verruimen van start gaan. Dit wordt nu ook mogelijk vanaf 1 juni en geeft hopelijk ook extra lucht aan de horecaondernemers.

Maar dat is niet voldoende. Wij gaan de komende week met het college in gesprek over deze motie en zullen daarbij ook het college vragen om de kosten die de horeca maakt voor bijvoorbeeld het gebruik van gemeentegrond voor terrassen en de kosten die de gemeente in rekening brengt voor het verlengen van het sluitingsuur voorlopig niet in rekening te brengen. In ieder geval voor zolang deze beperkende maatregelen (1,5 meter) nog zullen gelden. Dit geeft de horeca ondernemers hopelijk de ruimte die zij nodig hebben. Rond 20 mei zal ook Den Haag weer met nieuwe maatregelen komen om bedrijven in de horeca te ondersteunen. Wij zijn zeer benieuwd naar die maatregelen en de effecten daarvan.

Wij wensen de horeca-ondernemers en hun personeel veel succes toe de komende tijd. Hebben jullie vragen aan Pro’98 of suggesties? Laat het ons weten.

Frank van der Lubbe
[email protected]Pro'98 - Politieke Partij Gemeente Barneveld