‘Raampje open, filtersigaret eruit’

‘Raampje open, filtersigaret eruit’

Op het parkeerterrein tussen De Vogelhorst en de Gereformeerde Gemeente beginnen we ons zwerfvuilrondje Veller. Er zijn blijkbaar nog steeds mensen die niet weten dat hun sigaret slecht voor de gezondheid is, maar ook niet dat het filter is gemaakt van plastic. Deze verdwijnt gemakkelijk uit de hand, maar niet uit het milieu. 

Langs de Hoenderlaan vinden we plastic ballonnen, sigarettenverpakkingen, eierdoosjes, glaswerk, zakdoeken, mondkapjes, maar vooral blik. Red Bull en Heineken doen goede zaken bij de afvalwerpende mens. Maar ook de wietrokers zien de plastic zakjes samen met de rook zomaar uit het autoraampje waaien.

Bij de entree van de wijk ligt de wadi van de Vellerselaan vol met vermalen blik en snoepverpakkingen. De grasmaaier hakselt het aluminium in kleinere stukken, waardoor het in de maag van dieren enorme schade kan aanrichten. In het buitengebied is dit trouwens voor boeren een enorm probleem, want die blikjes waaien ook in het veevoer en koeien overleven dat vaak niet.

In het natuurgebiedje met speelplaats achter de Hoenderlaan hebben jongeren zelf nog een poging gedaan om wat afval te verzamelen, we konden de zak voor ze meenemen. 

Een ander team volgt de schoolroute Lunterseweg en Scherpenzeelseweg. Vergelijkbare oogst, met de nadruk op blikjes, flesjes en snoepverpakkingen. En soms nog lang niet leeg, de dorst is blijkbaar al snel gelesd.

Na twee uur werken hebben we tien vuilniszakken gevuld. ‘Waarom doen mensen dit?’ was de vraag die bij herhaling werd gesteld door de kinderen die meehielpen. Als je eenmaal je ogen hebt getraind op het spotten van zwerfvuil zie je het helaas echt overal. Wellicht stimuleert een schone wijk de afvalwerpers het thuis in de prullenbak te doen.

Deze jaarlijkse World Clean Up Day is helaas onvoldoende, want heb je een stukje Veller gedaan, dan doemt de rommel op Buru al weer op. Wij hebben besloten vaker te gaan rapen. De gemeente heeft daar trouwens perfect materiaal voor beschikbaar!

Arjen KorevaarPro'98 - Politieke Partij Gemeente Barneveld