Openbaar onderwijs in Barneveld: het ei van Columbus.

Openbaar onderwijs in Barneveld: het ei van Columbus.

“Gaan de openbare scholen in Barneveld straks ook echt allemaal één voor één verdwijnen? Willen we dit voorkomen dan moeten we met een centrale aanpak komen.” Die boodschap gaf algemeen directeur Luuk Schumer van Eem-Vallei Educatief, de stichting voor openbaar basisonderwijs in onder meer Barneveld, enige tijd terug.

Pro’98 probeert het openbaar onderwijs al meerdere jaren op de kaart zetten. Uit verschillende hoeken klinkt de stem voor een aanbod aan openbaar onderwijs in Barneveld alsmaar luider. De laatste jaren hebben ouders en kinderen steeds minder opties als het gaat om het kiezen van een basisschool of een middelbare school. Barneveld biedt momenteel geen openbaar voortgezet onderwijs, waardoor kinderen zonder of met een andere religieuze achtergrond, soms de keuze moeten maken om voor een school buiten Barneveld te kiezen. Niet alleen deze kinderen staan echter voor een moeilijke opgave, maar ook onze (toekomstige) leraren/schoolpersoneel. Als we straks geen openbare scholen meer hebben, waar moeten deze docenten dan naar toe als ze niet aan het ‘kerkelijke’ plaatje voldoen?

De samenleving in Nederland wordt steeds diverser, iets waar Nederland zich regelmatig mee profileert. Dat geldt ook voor de groeigemeente Barneveld. Een prangende vraag die hierdoor de laatste tijd steeds vaker in mij rijst is: kun je als leerling jezelf goed voorbereiden op de samenleving als jouw overtuigingen niet stroken met die van jouw school? Mijn eigen ervaringen hebben mij getoond dat dit vaak niet het geval is. Na mijn middelbare school in Barneveld ben ik verder gaan studeren in de Randstad, waar ik merkte dat de attitudes en mentaliteit van studenten en leraren toegankelijker waren. Het hokjesdenken waarbij je als niet- of andersgelovige snel buitengesloten wordt, was voor mijn gevoel veel duidelijker aanwezig in Barneveld. Ook nu merk ik het: als afgestudeerde leraar ben ik bijna verplicht om af te wijken naar een andere gemeente, want in Barneveld kan ik nergens terecht.

Het wordt tijd om het openbaar onderwijs in Barneveld te redden. Kinderen en ouders in Barneveld moeten ruimere keuzemogelijkheden krijgen en een school kunnen kiezen waar ze zich veilig en goed voelen. Dit zal niet alleen bevorderlijk zijn voor de kinderen, maar ook voor de scholen. Gezonde concurrentie tussen scholen kan namelijk ook voor een kwaliteitsimpuls zorgen. De boodschap is duidelijk: kinderen moeten zich niet aanpassen aan de behoeftes van de school, maar de school juist aan de behoeftes van de kinderen.

Rashed Parvisie
Docent Maatschappijleer in Amsterdam

Steun jij het initiatief voor voortgezet openbaar onderwijs in Barneveld? Vul dan dit formulier in en blijf op de hoogte.Pro'98 - Politieke Partij Gemeente Barneveld