Marcel Godschalk komt de fractie wederom versterken!

Marcel Godschalk komt de fractie wederom versterken!

BARNEVELD – Marcel Godschalk heeft al een lange politieke en bestuurlijke loopbaan achter de rug. In 1973 was hij al actief toen betrokken was bij het oprichten van D66 Lekkerkerk. Nu zal hij vanaf midden november de zetel van Suzanne Wassink overnemen die recent gestopt is. Hij heeft al eerder in de raad gezeten voor Pro’98 tussen mei 2017 en maart 2018. Marcel kijkt er naar uit om weer in de raad te zitten: “Ik heb altijd zin, ik vind het leuk!”

Door: Aron van Iperen

Een ervaren politicus
Zijn politieke loopbaan begon hij dus in ’73: “Toen hebben we met een groepje buren D66 Lekkerkerk opgericht in het kader van de komende verkiezingen. Wij jongelui wisten het allemaal beter.” Daarna kwam hij in Rotterdam terecht, waar hij in zowel periodes in een deelraad en de gemeenteraad heeft gezeten.

Toen Marcel net in Garderen woonde kwam hij in het bestuur van PRO’98 terecht. Bestuurswerk kwam hem heel goed uit omdat hij zich daardoor niet op de politieke voorgrond bevond. “Toen kon ik me bezighouden met het bestuur zonder in de spotlight te staan als die Rotterdammer die even kwam vertellen hoe het in Barneveld en wijde omgeving zou moeten gaan.” Een jaar eerder had hij dat idee onbewust veroorzaakt. “Ik moest daar niet te veel zeggen, dat werd me de eerste dag al ingepeperd, terwijl ik dat helemaal niet van plan was.” lacht hij.
Marcel heeft ook altijd op de lijst gestaan. “Ik stond ook wel iedere keer op de lijst met het idee dat als er iemand uitvalt in te vallen.” Door zijn ervaring kon hij snel op volle kracht meedraaien in de fractie. “Ik weet ondertussen hoe de hazen lopen.” Nu gebeurt het dus voor de tweede keer dat Marcel het overneemt van een ander raadslid van Pro’98.

Momenteel is Marcel de voorzitter van de verkiezingscommissie van Pro’98 en dus verantwoordelijk voor het samenstellen van de kandidatenlijst. Het is volgens hem niet meer dan logisch dat hij komende verkiezingen hooguit ergens onderaan op de lijst zal staan, in ieder geval niet op een zogeheten ‘verkiesbare’ plek. Hij gaat nu dus echt alleen de raad in tot aan de verkiezingen.

Onderwijs
In de periode tot de verkiezingen wilt Marcel zich vooral inzetten voor het onderwijs. Hij komt uit het onderwijs, daar ligt zijn passie. Volgens Marcel is de houding van gemeente Barneveld te passief: “Als gemeente heb je de plicht om bepaalde dingen voor het onderwijs te doen. Zoals bijvoorbeeld het zorgen voor huisvesting, maar veel mag je overlaten aan de stichtingen. Vroeger was het zo dat de gemeente de ‘baas’ was van het openbaar onderwijs, dat is niet meer zo. Maar je mag wel invloed uitoefenen op de stichtingen. Een actievere rol spelen.” Er is dus meer beleid op onderwijs nodig. Momenteel is er helemaal geen beleidsplan voor onderwijs, iets wat wel zou moeten volgens Marcel.

Want het onderwijs, daar valt nog wat te verbeteren in gemeente Barneveld. “Het probleem in het onderwijsland van Barneveld en omstreken is dat er heel goed christelijk onderwijs is, maar weinig openbaar onderwijs. Daar hebben ‘we’ geen behoefte aan want we doen het allemaal goed. Dan zijn er wel nog een paar openbare basisscholen. Maar daar zitten vooral de mensen die beslist niet bij het christelijk onderwijs willen zitten. Daardoor krijg je een segregatie en dat is jammer.” Marcel ziet openbaar onderwijs juist als een verrijking voor de gemeente, omdat mensen dan meer te kiezen hebben.

Een van de belangrijkste punten komende tijd is openbaar voortgezet onderwijs. Daar worden nu de mogelijkheden voor onderzocht. Maar Marcel vermoedt dat hij het antwoord al kent als het onderzoek afgerond is. “Het onderzoek wordt uitgevoerd, het wordt niet tegengehouden maar het wordt ook niet ondersteund. Men houdt zich precies aan de regels en binnen de kaders. Uiteindelijk wordt er vastgesteld dat we hier al goed onderwijs hebben en dat het niet nodig is om daar een concurrent bij te zetten want dat zwakt het goede onderwijs alleen maar af.” Marcel zal zijn uiterste best doen om deze houding te doorbreken. Hij is namelijk van mening dat het heel belangrijk is dat mensen kunnen kiezen voor openbaar voortgezet onderwijs, binnen gemeente Barneveld.