Een symbool met impact

Een symbool met impact

Vorige week, net voor kerst, las ik onderstaand twitterberichtje van een docent op De Meerwaarde. Zij heeft een persoonlijke mail ontvangen van een leerling. Een leerling die een hij is maar eigenlijk een zij wil zijn. Deze leerling heeft de moed gevonden om een docent in vertrouwen te nemen met deze worsteling. Dat deze docent een regenboogvlag van Pro heeft opgehangen tijdens ‘Coming out day’ en met de dagopening aandacht aan dit onderwerp heeft besteed, zorgde ervoor dat er voldoende vertrouwen was om dit voor het eerst aan een volwassene te vertellen.

Wat een mooi en positief berichtje in deze donkere dagen. De regenboogvlag die net dat zetje kan geven om naar iemand toe te stappen om over de worsteling te praten. Begin 2019 kwam Pro’98 samen met de VVD en Burger Initiatief met het voorstel om de regenboogvlag op het gemeentehuis te hijsen op ‘Coming out day’. Dit voorstel werd door een meerderheid van de gemeenteraad afgestemd. Wij besloten toen de vlagen gratis beschikbaar te stellen aan de bewoners van onze gemeente. We hadden toen niet kunnen vermoeden hoeveel positieve reacties dit zou los maken.

Opa’s en oma’s die een regenboogvlag bestelden om hun kleinkind in dit proces te steunen, moeders die wilden laten zien aan hun zoon of dochter dat ze trots op ze zijn en LHBT-ers die aan anderen wilden laten zien dat ze er niet alleen voor staan. Dat er veel meer mensen zijn, zoals zij. Inmiddels zijn we drie jaar verder en hebben we ruim honderd vlaggen uitgedeeld. Ook uit Woudenberg en Scherpenzeel kregen wij een paar maanden geleden de vraag of we ook wat vlaggen voor hen beschikbaar hadden om LHBT-ers tot steun te zijn, want ook in deze gemeenten is op dit moment geen ruimte voor een regenboogvlag op het gemeentehuis. En dat is pijnlijk, als je ziet dat het initiatief verder in heel Nederland wordt omarmd.

En waarom dan niet in Barneveld? Het argument waar het CDA in 2019 mee kwam, namelijk dat we hiermee grondrechtelijk een andere groep zouden uitsluiten is niet zo heel sterk, aangezien we als gemeente heel veel andere initiatieven voor specifieke doelgroepen wel actief steunen. Wat ook opvalt is dat dit standpunt van het CDA in negatieve zin afwijkt van het standpunt van veel andere lokale afdelingen van het CDA. De SGP was in 2019 bang voor polarisatie door het hijsen van de regenboogvlag. Een soortgelijk argument kwam van de ChristenUnie. “Geven we aan mensen die in het geloof staan dat God niet bedoeld heeft om te handelen naar hun homoseksuele geaardheid, met zo’n vlag niet het verkeerde signaal af?”, zo stelden zij. Ik zou zeggen; Juist niet! Voor LHBT-ers in de wat orthodox christelijke en islamitische kringen is het misschien nog wel het meest ingewikkeld. Het is natuurlijk heel goed dat iedereen een eigen keuze kan maken om wel of niet naar hun geaardheid te handelen. Maar het gaat juist om die groep, waarbij dit misschien wel niet hun eigen keuze is, maar een opgedrongen keuze vanuit hun omgeving. Door het hijsen van de regenboogvlag geeft de gemeente het signaal af dat het uitkomen voor je geaardheid een vrije keuze mag zijn voor iedereen.

“Niemand is gebaat bij een regenboogvlag”, dit argument kwam zowel uit de hoek van de SGP en CU als vanuit Lokaal Belang meerdere malen terug. “De vlag gaat niet helpen”. zo gaven zij aan. Nou, de vlag is dus wel degelijk van waarde, kunnen wij na drie jaar praktijkervaring zeggen. Ik zei het tijdens het debat in 2019 al: ”Er hoeft straks maar één scholier van het JFC of De Meerwaarde langs zo’n vlag te fietsen, die worstelt met seksuele geaardheid, en hij of zij weet dat er aan hem of haar gedacht wordt. Dan is de actie al geslaagd.” Inmiddels weten we dankzij dit soort voorbeelden dat onze actie effect heeft. Nu de gemeente nog!

Ook de komende vier jaar wil Pro’98 zich inzetten voor diversiteit. Niet alleen voor een regenboogvlag, maar nog veel belangrijker, om 1 van de 55 regenbooggemeenten in Nederland te worden. Om dat te kunnen worden, moeten we daar als gemeente beleid op maken en naar gaan handelen, bijvoorbeeld door op al onze middelbare scholen goede voorlichting te geven over homoseksualiteit. Dan gaan we als gemeente echt stappen maken, want de regenboogvlag is uiteindelijk maar een symbool. Maar wel een symbool met impact!Pro'98 - Politieke Partij Gemeente Barneveld