‘Slopen en weggooien’

‘Slopen en weggooien’

Vorige week liet Arend Flier (SGP) in de Barnevelde Krant optekenen dat hij zich had verbaasd over het voorstel van Pro’98 om de nachttoeslag voor onze horeca te schrappen. Ten onrechte koppelt de SGP overlast rechtstreeks aan horecaondernemer en wordt er voorbij gegaan aan de maatschappelijke waarde van horeca, juist om jongeren binnen onze gemeente grenzen een veilig onderkomen te bieden.

Pro’98 gaat voor een inclusieve samenleving waar je mag zijn wie je bent en ruimte is voor iedereen. Ik vind het heel spijtig dat inclusiviteit geen onderdeel uitmaakt van het door de SGP gepresenteerde verkiezingsprogramma. De horeca, evenementen en cultuur zijn het kind van de rekening tijdens deze corona epidemie. Als het aan de SGP ligt krijgen deze sectoren nog een trap na. Zo wil de SGP de horeca op zondag sluiten, alles om 12.00 uur dicht en geen evenementen op zondag toestaan. Op initiatief van Pro’98 is er de afgelopen vier jaar een evenementen coördinator aangesteld en wordt het belang van evenementen in onze gemeente eindelijk onderkend. Ook de horeca heeft de afgelopen jaren steeds meer ruimte gekregen. De SGP noemt als een van de redenen voor deze stappen terug in de tijd, dat zij wensen dat daarmee het woord overlast achter het woord horeca verdwijnt. Onze oproep aan de SGP: Als je wil dat het woord achter horeca verdwijnt, stop dan met dit er iedere keer zelf achter te zetten!

Ook wil de SGP dat er geen subsidie meer naar het theater gaat. Heel wrang omdat ons theater het nu al in vergelijking met andere theaters in het land, het hoofd boven water moet houden met een hele sobere subsidieregeling. Een nog lager bedrag zou het einde betekenen van het Schaffelaartheater. Mede dankzij Pro’98 is het theater nog in Barneveldse handen en ligt er inmiddels een structurele subsidie relatie. Voor Pro’98 is een verlaging en daarmee de verschraling van ons culturele landschap onbespreekbaar.

In tegenstelling tot de SGP staat Pro’98 open voor een discussie over de openstelling van winkels op zondag, mocht die wens er zijn. Wij zien liever dat de euro’s worden uitgegeven bij ondernemers uit onze gemeente dan bij de buren.

Als de voorstellen van de SGP werkelijkheid worden, zal ons culturele landschap drastisch verschralen en zullen alle vrijheden die we rondom horeca en evenementen met pijn en moeite hebben opgebouwd de afgelopen jaren, teniet worden gedaan. Het verkiezingsprogramma van de SGP heet ‘ bouwen en bewaren’ maar op het gebied van cultuur, horeca en evenementen leidt het programma tot slopen en weggooien van wat we hebben opgebouwd. Daar zal Pro’98 zich hevig tegen verzetten.

Frank van der LubbePro'98 - Politieke Partij Gemeente Barneveld