‘Gratis parkeren is niet gratis’

‘Gratis parkeren is niet gratis’

Niets is zo vervelend als willen parkeren, maar niet kunnen parkeren. Het klinkt heel sympathiek, maar altijd gratis parkeren ziet Pro’98 niet als een verbetering voor ons bruisende winkelcentrum in Barneveld. De consequentie van ‘altijd gratis parkeren’ in het centrum is dat er voor winkelend publiek juist geen plekken beschikbaar zijn. Die plekken staan dan al vol met auto’s van mensen die werken en wonen in het centrum.

Wij willen wel kijken naar ruimte om de capaciteit voor gratis parkeren aan de randen van het centrum te vergroten, dat behoort wat ons betreft wel tot de mogelijkheden. Ook kunnen we nadenken over een maximum dagtarief, afwijkende tarieven in het weekend, of gratis parkeren op vrijdagavond.

Aan de randen van het centrum bevinden zich overigens al grote terreinen waar parkeren altijd gratis is. De Vetkamp en Het Schaffelaartheater. Voor de langparkeerder is er dus nu al een gratis mogelijkheid beschikbaar. Te voet is het centrum vervolgens uitstekend bereikbaar.

Maar voor voetgangers kan er nog veel worden verbeterd. Waar automobilisten nu bijvoorbeeld nog de baas zijn op de Schoutenstraat en de Amersfoortsestraat, zijn de smalle trottoirs voor voetgangers soms een behoorlijke uitdaging. Zeker voor mensen met rollators en kinderwagens is het soms moeilijk om zich te verplaatsen. Als er ook nog kliko’s of auto’s op staan wordt het helemaal een uitdaging, terwijl de auto’s vaak nog met meer dan de toegestane 30km/u voorbij rijden.

Wat Pro’98 betreft richten wij ons de komende periode op verbetering van veilige fietsverbindingen vanuit de woonwijken naar het centrum van Barneveld. Vanuit Norschoten, De Burgt, Veller en straks Bloemendal moet wandelen en fietsen een logische keuze zijn. In het centrum kunnen de plekken om fietsen te parkeren ook nog beter. Daarmee willen wij het gebruik van de fiets stimuleren als snel en efficiënt alternatief voor de auto.

Conclusie van Pro’98: gratis parkeren is niet gratis, want de opbrengsten zullen dan ergens anders vandaan moeten komen en gratis parkeren werkt averechts voor de bereikbaarheid van het centrum.

Arjen Korevaar