Heeft Pro’98 nog plannen voor de komende vier jaar? “Ja natuurlijk!”

Heeft Pro’98 nog plannen voor de komende vier jaar? “Ja natuurlijk!”

“Ja natuurlijk!” zo luidt de voorkant van het nieuwe verkiezingsprogramma van Pro’98. Zaterdag 22 januari werd het nieuwe programma gepresenteerd aan de gasten Marieta Peek-Marlet, directeur-bestuurder van de Woningstichting Barneveld, en Karen Peters, voorzitter van Stichting Eem-Vallei Educatief (STEV). Beide sprekers kregen de kans om hun zegje te doen over het stuk en hun vakgebied. Het verkiezingsprogramma te vinden op de website van Pro’98.
Door Aron van Iperen

Marieta Peek-Marlet (Woningstichting Barneveld)

Marieta Peek-Marlet, directeur-bestuurder van de Woningstichting Barneveld (www.wstg-barneveld.nl) was te spreken over de plannen van Pro’98. “Voldoende woningen is een groot issue,” vertelt ze. De woningstichting zelf is van plan de komende 10 jaar ongeveer duizend woningen erbij te bouwen. Ook de woningstichting ziet het belang van huizen voor kleinere huishoudens. We mogen dan wel een ‘gezinsgemeente’ zijn, veel van de woningzoekenden zijn jongeren en ouderen die geen grote gezinswoning nodig hebben.

Betaalbaar wonen is de prioriteit, maar dat is lastig omdat betaalbaar bouwen steeds moeilijker wordt. Ook worden de woonlasten duurder met name door stijging van energiekosten. Daarmee voelt de woningstichting haar verantwoordelijkheid voor betaalbare huren om armoede tegen te gaan. Armoede is een onderwerp waar Pro’98 zich ook sterk tegen inzet. De woningstichting heeft een bredere taak dan alleen woningen bouwen. Ze zijn ook druk bezig met duurzaamheid door betere isolatie aan te brengen bij bestaande huizen en nieuwe huizen BENG (bijna energieneutraal) te bouwen.

Inclusiviteit is ook een belangrijk onderwerp. Het is altijd een uitdaging volgens Peek-Marlet, of het nou om wonen, zorg of onderwijs gaat. “Het allerbelangrijkste is dat we in verbinding met elkaar zijn en dat ook blijven.” Dus het is belangrijk dat de partijen in de gemeente samen in gesprek blijven over al deze onderwerpen en niet aan ‘loopgravenpolitiek’ gaan doen zoals dat landelijk nog wel eens gebeurt.

Karen Peters (STEV)

Karen Peters, de voorzitter van STEV (zie voor meer informatie www.stev.nl ) kan zich goed vinden in de onderwijsplannen van Pro’98. Het is goed dat onderwijs aandacht krijgt. Wat belangrijk is bij onderwijs in het algemeen is samenwerking tussen het basis- en voortgezet onderwijs, dat is in Barneveld “een dingetje” voor openbare basisscholen, omdat er geen openbaar voortgezet onderwijs is.

Een openbare middelbare school zou onze gemeente goed doen volgens Peters, want naast een samenwerkingsmogelijkheid voor openbare basisscholen, maakt het de gemeente aantrekkelijker voor mogelijke nieuwe inwoners. Dat is belangrijk voor een groeigemeente als Barneveld. “Ik gun het de gemeente Barneveld echt enorm dat er een openbare middelbare school komt, dan is er immers echt iets te kiezen.”

Het is belangrijk dat we vanuit een positieve houding over (openbaar) onderwijs en scholen praten. “De kwetsbaarheid van openbaar onderwijs in de gemeente Barneveld is een feit.” We moeten het koesteren en ons een ambassadeur voelen wanneer we de kans hebben. Volgens Peters doet Pro’98 dat gelukkig: “Dat er na de verkiezingen maar veel Pro raadsleden bij mogen komen.”