Pro’98 neemt afscheid van drie gewaardeerde fractiegenoten

Pro’98 neemt afscheid van drie gewaardeerde fractiegenoten

De gong klonk en de burgemeester ging voor in het ambtsgebed. Hiermee werd dinsdagavond 29 maart de laatste raadsvergadering van de gemeenteraad van 2018-2022 geopend. De avond is niet in de raadszaal, waar ze veel tijd hebben doorgebracht, maar in het theater. Er was nog best veel publiek, vooral vrienden en familie van de vertrekkende raadsleden. Want voor sommigen zal het vanavond de laatste keer zijn, zo zullen bij Pro’98 Hilhardt Brul, Martin Lentink en Marcel Godschalk niet meer terugkeren in de raad. Naast de raadsleden nemen we ook afscheid van commissielid Annelies van Voskuilen.

Eerst worden de laatste besluiten nog doorgevoerd, waarna Anna van der Meer van het CDA namens een commissie een positief stemadvies gaf voor het toelaten van de nieuwe raadsleden, de raad ging unaniem akkoord. Hierna begon het afscheid van negen raadsleden, waaronder de drie van Pro’98, maar ook van Gert Ploeg die al sinds 1998 onafgebroken in de raad zit. Hiervoor werd hij, net zoals Hilhardt Brul en Lukas Scheijgrond, benoemd tot lid in de Orde van Oranje-Nassau en kreeg hij de Gemeentespeld in goud uitgereikt.

De eerste waar we afscheid van nemen is Marcel Godschalk, die misschien wel het vrolijkst was van de vertrekkende raadsleden. In 2017-2018 viel hij al eens in, zijn raadsperiode heeft toen maar 278 dagen geduurd. Daarmee had hij, volgens hemzelf tenminste, een record gezet. Maar dat is na deze invalbeurt verbroken: “Nu is het nog korter, 139 dagen. Precies de helft van de eerste keer. Ik heb het absolute record gezet.” Afgelopen 139 dagen heeft hij zich onder andere ingezet voor het Openbaar Middelbaar Onderwijs. Hij heeft alle vertrouwen in Eva de Man, zijn opvolger in de raad, om dat voort te zetten. Afsluitend concludeerde hij dat dit de laatste keer zou zijn. “Ik sta nu lager op de kieslijst en op gepaste afstand zodat ik niet weer in verleiding kom om mijn record te verbreken.” Volgens de burgemeester zou hij de eerste niet zijn die op veilige afstand denkt te staan.

We nemen ook afscheid van ons groenste raadslid Martin Lentink, die helaas om persoonlijke redenen niet aanwezig kon zijn. De burgemeester was vol lof over hem. “Een man met een groen hart, tijdens de wandeling op de Stroese heide leerde je mij de waarde van een mestkever.” Daar mag je niet overheen fietsen. De burgemeester sluit af: “Martin dankjewel voor de inzet van de afgelopen jaren, je passie en betrokkenheid worden gewaardeerd.”

Ook Hilhardt Brul mag, met twaalf jaar raadswerk, voldaan terugkijken. De burgemeester bedankt hem voor zijn inzet en noemde onder andere zijn betrokkenheid bij twee woonwijken en duurzaamheid. “Op rotondes horen bloemen.” Ook vroeg de burgemeester Brul om advies voor de nieuwe raadsleden die woensdagavond de belofte of eed afleggen. “Veel vragen, daar vindt het college wat van, en heel veel luisteren. Dat vindt het college wel goed,” vertelt de burgemeester met een knipoog. “Dank voor al je tijd die je in het lokaal bestuur hebt willen spenderen. Raadslid zijn is niet per definitie alleen maar leuk.”

Na een rede van Henry Buitenhuis (ChristenUnie) vol met Hilhardt-typische zinnen krijgt Brul zelf nog de kans om een laatste toespraak te houden. Hij neemt in zijn toespraak nog even door waarom hij eigenlijk raadslid is geworden twaalf jaar geleden. “Waarom zou je raadslid willen zijn? Waarom lange stukken lezen in plaats van een boeiende roman. Waarom urenlang vergaderen in plaats van languit op de bank. Het is interessant en inspirerend, soms verassend en op zijn tijd ook spannend.” Ergens vond hij het jammer dat het nu echt voorbij was, maar het is goed geweest. “Opluchting of gemis? Irene Wüst, groot schaatskampioene, gaf daar een mooi antwoord op: ‘Het is alsof je het uitmaakt met je allergrootste liefde, het doet een beetje pijn maar het is ook goed.’” Brul sloot af met een oproep aan de raad: “Je draagt gezamenlijk de verantwoordelijkheid voor het reilen en zijlen van de gemeente Barneveld, dat kan niet zonder vertrouwen en een goede sfeer. Daarom mijn oproep aan de nieuwe raad, hou het een beetje gezellig met elkaar.” Voor zijn lange toewijding aan de gemeente werd Hilhardt, net als Lukas Scheijgrond en Gert Ploeg benoemd tot lid in de Orde van Oranje-Nassau. Hij kreeg ook de Gemeentespeld in zilver uitgereikt.

Nu is de oude raad ontbonden, de nieuwe raad wordt woensdag 30 maart om 19.30 uur geïnstalleerd in het Schaffelaartheater. Dit is op locatie te volgen of via de website van gemeente Barneveld.Pro'98 - Politieke Partij Gemeente Barneveld