Terrasjespartij met oog voor de leefomgeving

28 april is het zover. De terrassen mogen open. Natuurlijk nog wel met de nodige voorwaarden, zoals alleen in de middag en met voldoende afstand, maar het begin is er.

Ik kan niet wachten. Maar wie er echt staan te springen, zijn al die mensen die in de horeca werken. Wij organiseren zaterdag voor de laatste keer een proefrondje door zes van onze kernen, waar 28 restaurants aan meewerken. Het enthousiasme onder deelnemers en onder de deelnemers is ontroerend. Wat je tijdens de proefrondjes merkt is dat het niet alleen financieel een flinke klap is geweest het afgelopen jaar, maar vooral ook het niet kunnen uitoefenen van je vak waar je met zoveel plezier en passie normaal gesproken mee bezig bent, heeft flinke sporen nagelaten. De klanten hebben de horeca echt gemist en de horeca de klanten.

Het onderwerp wat we vanavond behandelen komt voort uit een voorstel van onder andere Pro’98 om een pilot te starten voor verruiming van terrastijden voor de hele coronaperiode. Die pilot is afgerond en nu is het tijd om hier definitieve afspraken over te maken.

Voor Pro’98 gaat het voorstel van het college niet ver genoeg. Dat is misschien niet verrassend voor een partij met de geuzennaam “terrasjespartij”. Dus wij hebben de afgelopen weken contact gezocht met de andere partijen waarmee wij het voorstel voor de pilot hadden ingediend om te kijken hoe we tot een voorstel zouden kunnen komen wat meer recht doet aan de uitkomsten van de pilot, maar ook rekening houdt met de leefomgeving. Een voorstel in balans. Goed voor de horeca en goed voor de omwonenden.

Op basis daarvan zijn we tot de zojuist aangekondigde motie gekomen tot verruiming van zowel het aantal maanden als naar verschillende kernen. Dit kan onderdeel zijn van de kick-start die wij onze lokale ondernemers gunnen, maar wij denken dat dit ook naar de toekomst toe voldoende ruimte geeft voor de lokale horeca en haar gasten voor bruisende horeca, uiteraard in goed overleg met de omwonenden.

Pro’98 maakt graag van de gelegenheid gebruik om zowel de horecaondernemers en de detailhandel veel succes en creativiteit te wensen met de extra mogelijkheden vanaf 28 april. Zo lazen wij over een initiatief over een shoplicht. Wij verzoeken het college creatief met dit soort verzoeken om te gaan en met de ondernemers mee te denken bij deze eerste stappen richting normaal!

Frank van der Lubbe

Pro'98 - Politieke Partij Gemeente Barneveld