Eigen bestuur bibliotheek

Eigen bestuur bibliotheek

In ons verkiezingsprogramma hebben we opgenomen dat we als PRO’98 een zo breed mogelijk bestuur van de bibliotheek in Barneveld willen. Het bestuur moet een afspiegeling zijn van de samenleving. Een aantal weken geleden werden we geconfronteerd met het feit dat we als leden van de bibliotheek in Barneveld het boek van Harry Mulisch “Twee vrouwen” niet gratis konden verkrijgen.

Het boek werd in (bijna) alle bibliotheken uitgedeeld in het kader van de campagne “Nederland leest” maar in Barneveld niet. Doel van deze campagne is vooral te discussiëren over het gelezen boek. Een woordvoerder van de bibliotheek reageerde op vragen in de trant van: Bij vorige acties was er ook nauwelijks animo voor de discussieavond die werd georganiseerd.

Wat zetten we onszelf als Barneveld weer even lekker voor gek. Ik was op een verjaardag van familie in Meppel. Het was gezellig, we gaven cadeautjes, we aten wat, we dronken wat en er waren veel Barnevelders op bezoek. Op een bepaald moment vroeg de vrouw des huizes het woord. Ze vertelde het toch zo jammer te vinden dat wij in Barneveld weer ergens van buitengesloten werden. Ze is werkzaam in een bibliotheek in het noorden van het land en had kans gezien wat van de overgebleven boeken in de bibliotheek aldaar voor ons te bewaren. En ja hoor: wij kregen het boekje allemaal present. We toonden onze dankbaarheid waarop de gulle geefster reageerde dat het maar een kleinigheid was: zo’n boekje kost zo ongeveer 50 eurocent, voor het geld hoef je het niet te laten. En er ontstond uiteraard meteen een discussie, want ja, een beetje moderne lezer heeft dit boekje natuurlijk al lang gelezen. Is het dan toch niet nodig om dit boekje in Barneveld uit te delen? Ja juist wel! Het boek gaat over twee lesbische vrouwen en daar valt in Barneveld nog heel wat over te discussiëren.

Voor PRO’98 reden genoeg om de manier waarop de bibliotheek in Barneveld wordt bestuurd op de agenda te krijgen. Al jaren lang vindt PRO’98 dat een openbare bibliotheek die kan bestaan doordat daar veel gemeenschapsgeld ingestoken wordt een zo breed mogelijk samengesteld bestuur moet hebben. We hebben dit dus in de agendacommissie aan de orde gesteld en het college om een nota gevraagd zodat we over dit onderwerp met elkaar kunnen discussiëren. Heel helder moet zijn dat deze voorziening er voor alle Barnevelders is!

Adri den DunnenPro'98 - Politieke Partij Gemeente Barneveld