DigiD: goed idee?!

DigiD: goed idee?!

Sinds afgelopen vrijdag hebben we er, na een proefperiode van vijf dagen, een nieuw gezinslid bij, een hondje om precies te zijn. Nu moeten we haar natuurlijk aanmelden voor de hondenbelasting, dus had ik me voorgenomen om morgen naar het gemeentehuis te gaan.

Vanmiddag tijdens het lezen van de stukken kwam ik informatie tegen over het Programma Andere Overheid oftewel de digitale gemeente. Ik besloot de proef op de som te nemen en ons hondje aan te melden via de website van de gemeente.  Nu wist ik niet meer zeker of ik ooit een DigiD had aangevraagd, dus heb ik mijn man gevraagd om ons hondje via zijn DigiD aan te melden.

Het werkte vlekkeloos, dus wat dat betreft alle lof. Het terug vinden van de brief met de DigiD gegevens kostte echter heel wat meer tijd. Het is een vertrouwelijke brief, dus je kunt hem ook niet aan het prikbord hangen. En daar zit volgens mij wel het probleem met de DigiD. Van je bankpas die je tevens voor Internet bankieren gebruikt, ken je al snel het rekeningnummer en je pincode, maar dat geldt niet voor je DigiD. Groot voordeel van je bankpas is ook dat je die standaard in je portemonnee hebt zitten.

Feit is dat je als burger (nog) niet vaak online gebruik maakt van overheidsdiensten. De brief met de activeringscode van DigiD die mijn man uiteindelijk vond, was gedateerd de 20e november 2007. Blijkbaar heeft hij sindsdien geen gebruik meer gemaakt van zijn digitale identiteit. Dus ja, het werkt, maar of het in toekomst op deze manier ook écht gaat werken, daar ben ik niet zeker van. Misschien een idee, om de DigiD ook in het paspoort of identiteitskaart op te nemen?