Politieke inspiratie

Politieke inspiratie

Dit was zo’n week met politieke heerlijkheden. Neem nou Marc Rutte die zich volledig vergaloppeerde met zijn plan om de strafbaarheid van belediging en haat zaaien te schrappen. Hij liet zich ontlokken dat ook het ontkennen van de Holocaust niet per definitie strafbaar zou moeten zijn.

Dat laatste is haast ondenkbaar. Geen weldenkend mens, zonder hele rare bijbedoelingen, zal het zich in zijn hoofd halen om de Holocaust te ontkennen.

Toch heeft Rutte in de basis wel een punt daar waar het om de vrijheid van meningsuiting gaat. Want we moeten er wel degelijk voor beducht zijn, dat het niet zover komt dat je iets niet meer durft te zeggen, omdat je bang bent dat anderen je iets zullen aandoen. En juist de combinatie van zelfcensuur vanwege bedreiging en het strafbaar stellen van belediging kan heel gevaarlijk zijn.

Een andere heerlijkheid was de ingehouden woede van Femke Halsema in de richting van Wilders. Dit is politiek van het hart, maar dan vervolmaakt in deze prachtige zin: ‘U kent geen enkele ethische begrenzing, maar het stuit me tegen de borst dat u het verhaal van deze vrouw gebruikt voor uw eigen arbitraire gelijk. Schaam u!’

Geweldig! Bijna net zo goed als Bram Moszkowicz zijn “infaam en abject”, maar ja, die had die tekst van tevoren bedacht.

Monique Rosbergen, 31 mei 2009