Als u de baas in Barneveld zou zijn, dan…

Als u de baas in Barneveld zou zijn, dan…

‘Als u de baas zou zijn in Barneveld, wat zou u dan als eerste veranderen?’ Enkele honderden bezoekers van het winkelcentrum in Barneveld gaven zaterdag graag antwoord op deze vraag van PRO’98. Dat leverde niet alleen een lange lijst met wensen en verlangens op.

Ook werd duidelijk dat  veel mensen van ver komen om hier te winkelen.  Zij vinden het winkelcentrum aantrekkelijk en gevarieerd, ze vinden de sfeer goed en geven aan dat mensen in Barneveld de tijd voor je nemen. PRO’98 denkt dat hier een kans voor Barneveld ligt en wil nagaan hoe dat nog beter kan worden benut. Enkele kritische kanttekeningen waren er namelijk ook: “Barneveld is truttig, er zijn te weinig hippe kleding- en schoenenzaken”. 
Tien leden van fractie en bestuur van PRO’98 enquêteerden  de voorbijgangers.  De actie kreeg extra aandacht omdat het Brabantse dweilorkest ‘Noavenant’ voor muzikale ondersteuning zorgde. Eerst in de Langstraat voor de Catharinakerk, toen op het Raadhuisplein en ter afsluiting in de Jan van Schaffelaarstraat bij café-restaurant de Hebberd.

Verkiezingsprogramma
PRO’98 bereidt zich voor op de gemeenteraadsverkiezingen van volgend jaar. Er wordt al weer hard gewerkt aan het verkiezingsprogramma en daarbij is inbreng heel erg belangrijk. In dat verband leverde de vraag wat mensen als eerste in Barneveld willen veranderen, veel maar ook  verschillende antwoorden op. Toch vallen een aantal onderwerpen op als het gaat om wat mensen graag willen veranderen.
Voor een deel waren die al bekend.  Het parkeren bijvoorbeeld. Mensen willen achteraf kunnen betalen als ze parkeren bij het centrum en men wil geen overlast van parkeren in de wijken.  Veel mensen ergeren zich aan fietsers in het centrum. Mensen willen dat allerlei zaken sneller gerealiseerd worden zoals de Thorbeckelaan en het  Gowthorpeplein.  Men wil ook dat vergunningen sneller afgegeven worden.  Gewenste voorzieningen zijn ondermeer: ‘de supermarkt  in de Burgt moet er snel komen’,  een supermarkt in de Vaarst, een echt mooi overdekt zwembad en een veilige route van Ruimzicht naar het centrum. Ook wordt een groener Barneveld genoemd, bomen verdwijnen en er komt meer steen voor in de plaats.
Andere belangrijke thema’s zijn en blijven:  de uitgaansmogelijkheden (zoals een discotheek en een bioscoop), verruiming van de sluitingstijden van de horeca , voorzieningen en activiteiten voor jongeren en kinderen in kernen en wijken(ook in oudere wijken) en het gebrek aan vertier op zondag: “op zaterdag zijn er regelmatig evenementen, maar op zondag is Barneveld een dood gat”.


De enquête leverde ook verrassende reacties op.  Zo stelde iemand voor om op het Raadhuisplein platanen te planten en in de schaduw ervan een jeu de boulesbaan aan te leggen. Een ander stelde voor achter de Albert Heijn een trapveldje aan te leggen.
Voor mensen van buiten Barneveld blijkt  het hier soms zoeken te zijn. Een dame uit Haarlem kon nergens  een poelier vinden(toch gek voor een dorp dat bekend is om zijn kippen) en een echtpaar uit IJsselstein vroeg zich af waar je in Barneveld kip kon eten…Pro'98 - Politieke Partij Gemeente Barneveld