‘Snel onderzoek verhuizing Brons’

‘Snel onderzoek verhuizing Brons’

VOORTHUIZEN – Een toekomstvisie voor verhuizing van mengvoederbedrijf Brons in Voorthuizen is absoluut noodzakelijk, stelt wethouder Aart de Kruijf. ,,Maar tegelijk moeten we nu zorgen voor een gedegen milieuvergunning.”

Uit de Barneveldse Krant, door Wouter van Dijk

Dat zei de wethouder donderdagavond tijdens de vergadering van de commissie Grondgebied in antwoord op vragen van onder anderen Aat Barendregt (Pro’98). Het signaal vanuit de commissie en vanuit Plaatselijk Belang Voorthuizen is dat het bedrijf, dat al tientallen jaren op dezelfde locatie staat, langzaamaan zodanig tussen (woon)bebouwing is komen te staan dat een voor de toekomst onhoudbare situatie ontstaat.
,,De overlast voor de buurt neemt toe”, stelde Barendregt. ,,Laten we daarom nu alle energie erin steken om met een toekomstplan te komen voor verhuizing van het bedrijf in plaats van een nieuwe milieuvergunning”, stelde Theo Bos (VVD).
Frits Appelman (ChristenUnie) sloot zich daarbij aan. ,,Natuurlijk kost zo’n verhuisplan meerdere jaren en veel geld en zullen we op zoek moeten naar financiering door derden, maar het kan ook iets moois opleveren als je ziet hoe de verdwijning van mengvoederbedrijf De Heus in Barneveld is opgelost. Voor de duidelijkheid: we zien Brons nu niet als veroorzaker van problemen, maar het bedrijf zal toch ooit wegmoeten op de huidige locatie.”
Momenteel is er geen geldende milieuvergunning voor Brons, nadat de Raad van State eind oktober de nieuwe vergunning voor het bedrijf vernietigde. Een aantal bewoners van de nabijgelegen Marijkelaan en het Molenpark had beroep aangetekend. De Raad van State stelde dat belangrijke delen van de milieuvergunning niet deugdelijk zijn gemotiveerd.
Jaco Geurts (CDA) benadrukte dat een nieuwe milieuvergunning nu van groot belang is. ,,Rechtszekerheid is belangrijk, een juiste vergunning moet er zo snel mogelijk komen.”
Willem van Essen (Lijst 8): ,,Laten we dan een tweesporenbeleid voeren door zowel de nieuwe vergunning te regelen als gesprekken te starten voor toekomstige verhuizing. Het bedrijf kan daar niet meer groeien.”
Wethouder De Kruijf: ,,Op korte termijn valt veel te verbeteren bij Brons. Ik noem als voorbeeld aanpassingen aan de stortput, waar veel stof vanaf komt en bij de laadperrons. Het is de moeite waard zo snel mogelijk in gesprek te gaan met het bedrijf over de nieuwe vergunning. Daar gaan we mee aan de slag. We moeten daarbij de de juiste balans zien te vinden tussen het bedrijf en de omwonenden, om te voorkomen dat een nieuwe vergunning opnieuw wordt getorpedeerd.”
Adviseur Jurgen Schreuder, die de belangen van Brons behartigt: ,,Door nu in een nieuw beginstadium direct te overleggen met alle partijen kan voorkomen worden dat partijen zich niet herkennen in de uitkomst en vervolgens weer aan het procederen slaan.”Mengvoederbedrijf Brons is in de loop der jaren steeds meer tussen de bebouwing van het dorp Voorthuizen komen te liggen.Pro'98 - Politieke Partij Gemeente Barneveld