‘Er moet iets te kiezen zijn’

‘Er moet iets te kiezen zijn’

Ouders blijven strijden voor openbare school

BARNEVELD – Een middelbare school voor openbaar onderwijs moet er gewoon komen in Barneveld “Dat de behoefte er is, is vorig jaar bewezen. We moeten daarom nu alle opties bespreken.”


Uit de Barneveldse Krant 
Door Wouter van Dijk

Daarmee reageert de initiatiefgroep Openbaar Voortgezet Onderwijs Barneveld op het besluit van stichting Onderwijsgroep Amersfoort om voorlopig af te zien van een nevenvestiging in Barneveld. De financiële risico’s zijn momenteel te groot, zo meldde de onderwijsgroep vrijdag in deze krant. In de aanloopfase betekent de komst van deze school een investering van 1,7 miljoen euro, is de schatting. ,,We betreuren dit besluit, maar laten het er niet bij zitten”, aldus Marianne Kuiper namens de initiatiefgroep, bestaande uit ouders en sympathisanten. ,,Vorig jaar is bewezen dat er voldoende draagvlak en behoefte is in de regio. Nu moeten we het plan doorzetten. Augustus 2011 is wellicht niet realistisch, maar voor ons is het belangrijker dat de school er komt.” De initiatiefgroep gaat daarom samen met VOS/ABB, de overkoepelende organisatie voor openbaar onderwijs in Nederland, andere opties bekijken. ,,Het is mogelijk dat openbare scholen voor voortgezet onderwijs in Harderwijk of Ede alsnog interesse hebben in een nevenvestiging in Barneveld”, zegt woordvoerder Martin van den Bogaerdt van VOS/ABB. ,,De kansen zijn nog niet uitgeput.”
Ook fractievoorzitter Monique Rosbergen (Pro’98) vindt het ,,nog geen gelopen race.” Deze partij heeft zich meerdere malen binnen de gemeenteraad hard gemaakt voor een behoefte-onderzoek naar voortgezet openbaar onderwijs, waarna dit onderzoek vorig jaar werd gehouden. Via een enquête werd steekproefsgewijs aan ouders in de gemeente Barneveld en een ruime schil daaromheen gevraagd of zij hun kinderen naar een openbare middelbare school willen sturen. ,,,We gaan nu absoluut verder”, zegt Rosbergen. ,,Er is vorig jaar klip en klaar aangetoond dat er een markt is voor deze school, bovendien heeft de gemeenteraad zich unaniem welwillend opgesteld. Als nu blijkt dat het alleen nog een financiële kwestie is, moeten we daar een oplossing voor vinden.”  Een eerste suggestie van haar kant is te bekijken of de gemeente Barneveld een renteloze lening beschikbaar kan stellen om een nevenvestiging toch op te kunnen zetten. ,,Maar wellicht zijn er ook nog andere mogelijkheden. Zonder strijd geen overwinning, wat ons betreft krijgt dit onderwerp hoge prioriteit.” Marianne Kuiper: ,,Openbaar voortgezet onderwijs in Barneveld blijft voor ons van groot belang, vooral omdat er straks echt iets te kiezen moet zijn. Het huidig voortgezet onderwijs in Barneveld is van één kleur. We hebben niets tegen christelijk onderwijs op zich, maar we vinden wel dat ouders en leerlingen moeten kunnen kiezen voor een ander soort onderwijs. De bevolkingssamenstelling in Barneveld verandert ook.” Gemeentewoordvoerder Bertil Rebel: ,,Op zeer korte termijn organiseren we een bijeenkomst voor de initiatiefgroep, VOS/ABB en de Onderwijsgroep Amersfoort om dit onderwerp verder te bespreken.” De initiatiefgroep en VOS/ABB uitten richting de gemeente kritiek rondom het persmoment van afgelopen vrijdag. Het bleek niet mogelijk alle partijen daar op tijd bij te betrekken.Pro'98 - Politieke Partij Gemeente Barneveld