‘Barneveld is er enorm op vooruit gegaan’

adri_afscheid

‘Barneveld is er enorm op vooruit gegaan’

adri_afscheidAdri den Dunnen verlaat gemeenteraad
Uit de Barneveldse Krant, door Tijs van den Brink
BARNEVELD – Op een opvallende plek, midden in de goed gevulde boekenkast, staat de vreugde van de verkiezingsoverwinning vastgelegd op de gevoelige plaat. Adri den Dunnen en Monique Rosbergen, samen juichend om de zes raadszetels die Pro’98 op 3 maart bij de gemeenteraadsverkiezingen behaalde.

De verkiezingskar staat nog op de oprijlaan in de Barneveldse wijk De Vaarst. Voor Adri kwam deze maand een einde aan twaalf jaar raadslidmaatschap. Ze kan terugzien op een ,,heel breed scala aan leuke en verdrietige momenten, van belangrijke en onbelangrijke zaken en van vriendelijkheid en stuursheid. Het is echt heel afwisselend, je leert er veel van.”

De afgelopen twaalf jaar is er veel veranderd, vindt ze. ,,Toen ik net in de raad kwam, speelde het centrumplan al. Als je aan zoiets groots begint is alles onoverzichtelijk. Je ziet wat maquettes, bekijkt wat plannen naast elkaar. Het was heel spannend om te beslissen. Het ging toen toch om maximaal 43 miljoen gulden. Dat kost straks De Meerwaarde alleen al in euro’s.”

Barneveld is er volgens Den Dunnen ,,ontzettend op vooruit gegaan”. ,,Een mooi gemeentehuis, open om te zien. Het is te hopen dat het ook echt zo open zal zijn. De bibliotheek met de bewaarde voorgevel van het voormalige Concertgebouw. Het eerste plan was om het gebouw te slopen. Wij hebben ons echt ingespannen voor het behoud en daar zijn we nu ook heel blij mee.”

Asielzoekerscentrum
Ze herinnert zich ook de komst van het asielzoekerscentrum naar de gemeente. ,,Daar was weerstand tegen, maar het is allemaal heel goed verlopen. Toen aan het einde enkele asielzoekers tussen wal en schip dreigden te belanden, hebben wij en sommige Barnevelders zich daar erg voor ingezet. Ik heb me erg verbaasd over de harde opstelling van sommige christelijke partijen.”

Enthousiast is ze ook over de komst van de wijkplatforms. ,,Die zijn heel goed voor de wijken. Sommigen waren bang voor een extra bestuurslaag, maar dat is niet zo.”

Barneveld is er een stuk gezelliger op geworden, vindt het oud-raadslid. ,,We hebben terrassen gekregen en, als klap op de vuurpijl, zelfs een theater. Je kunt nu gewoon met de fiets in Barneveld uitgaan.”

Persoonlijk heeft Den Dunnen zich er voor ingezet dat ,,Barneveld een sociale gemeente zou blijven”. ,,Ik denk dat de gemeente redelijk sociaal is”, stelt ze vast ,,ook al kan het beter”.

Financieel zwaar
Ze verwacht dat de nieuwe gemeenteraad het de komende jaren financieel zwaarder zal krijgen. ,,De afgelopen vier jaar leek alles te kunnen. Er was geld omdat de ozb vier jaar geleden flink is verhoogd.”

Ze heeft het raadswerk twaalf jaar lang met veel plezier gedaan. Toch stopt ze nu. ,,Toen ik begon, werkte ik parttime. Die baan is inmiddels uitgegroeid tot een volledige fulltime baan. In september ben ik voor mijn werk ook nog een nieuwe opleiding gaan doen: hbo management in zorg en dienstverlening”, verklaart ze de stap uit de gemeentepolitiek.

De zes zetels die de partij bij de verkiezingen haalde ziet ze als een ,,geweldig moment” om afscheid te nemen. Ze denkt dat de uitslag te danken is geweest aan het werk dat haar fractie de afgelopen jaren heeft verzet. ,,We hebben eigenlijk voortdurend campagne gevoerd. We waren regelmatig op straat om met de bevolking te praten, om te horen wat er leeft. We peilden regelmatig hoe er gedacht werd door de inwoners.”

Als belangrijk hoogtepunt noemt Den Dunnen het onderzoek dat de behoefte aan openbaar voortgezet onderwijs heeft aangetoond. ,,Daarentegen heeft de komst van een ouderencentrum eigenlijk te lang op zich laten wachten. Het komt nu in de Veluwehal. Ik hoop dat men daar tevreden mee is. Het is in de gemeente in ieder geval gezelliger geworden. Maar we vinden als Pro dat er voor de jongeren nog wel meer zou mogen komen. Ze moeten toch in het eigen dorp uit kunnen gaan.”

Wat Den Dunnen betreft, krijgt Pro’98 een plaatsje in het college. ,,Als de SGP twee wethouders wil met acht zetels, dan is één plaats in het college met zes zetels toch wel logisch.”Adri den Dunnen: ,,Je kunt nu gewoon met de fiets in Barneveld uitgaan.’’Pro'98 - Politieke Partij Gemeente Barneveld