Een nieuwe balans

monique

Een nieuwe balans

moniqueFractievoorzitter Monique Rosbergen hield namens PRO’98 de volgende rede tijdens de eerste vergadering in de nieuwe bezetting van de gemeenteraad in Barneveld.

Voorzitter, PRO’98 vindt dat we ons moeten inzetten voor een brede coalitie van vier grote partijen in onze gemeenteraad, op een dusdanige wijze dat er in het nieuw te vormen college meer balans ontstaat tussen confessionele en seculiere partijen.

Daar hebben wij twee argumenten voor:

Ten eerste:
Als we de verkiezingsuitslag analyseren dan zien we dat de christelijke partijen per saldo 1 zetel , dan wel 2 zetels, hebben verloren en de niet-geloofsgebonden partijen 1 zetel, dan wel 2 zetels winst,  hebben behaald. Of het hier om 1 of 2 zetels gaat, is een beetje afhankelijk waar je in deze rekensom Lijst8 onderbrengt.
Volgens Pro’98 heeft de kiezer dus duidelijk gekozen voor meer balans tussen confessionele en seculiere partijen in het bestuur van Barneveld.

Ten tweede:
We zeggen allemaal zo mooi: de kiezer heeft gesproken. Maar wat zegt de kiezer nu werkelijk?
Het is een gegeven dat de keuze van de kiezer voor de ene partij tot verlies leidt en voor de andere partij tot winst.  Maar de kiezer zegt nog meer tegen ons dan alleen “jij hebt gewonnen of jij hebt verloren”.

De kiezer geeft ons met zijn keuze eigenlijk twee boodschappen: hoe heeft een partij het de afgelopen periode gedaan, maar vooral ook in welke partij heb ik het meeste vertrouwen.

Het gaat dus niet alleen om de meeste winst of het meeste verlies, maar veel meer nog om het vertrouwen van de kiezer.

Het vertrouwen van de kiezer in die partijen die volgens de kiezer het beste in staat zijn om de enorme bezuinigingsmaatregelen te treffen waar de gemeente Barneveld de komende jaren voor komt te staan.

Vanwege het absolute stemmenaantal zijn het per definitie de grootste partijen die het meeste vertrouwen van de kiezer genieten. Daarbij komt dat volgens ons een breed draagvlak essentieel is om te komen tot afgewogen keuzes en prioriteitstelling als het gaat om bezuinigingen.

Daarom vinden wij dat de grote partijen in deze raad hun verantwoordelijkheid moeten nemen en moeten proberen tot samenwerking te komen. Pro’98 wil in ieder geval die verantwoordelijkheid nemen voor het in ons gestelde vertrouwen.

De onderhandelingen kunnen wat ons betreft openbaar zijn, zodat de kiezer kan zien welke keuzes er voor de komende jaren worden gemaakt en welke afwegingen daar aan ten grondslag hebben gelegen. Dat kan volgens ons uitstekend onder leiding van een informateur. Tot nu toe zijn wij overal helder en duidelijk over geweest, dus moeten we dat nu, nu het er inhoudelijk echt op aankomt, ook zijn.Pro'98 - Politieke Partij Gemeente Barneveld