‘Socialer, groener, gelijkwaardiger’

frank1

‘Socialer, groener, gelijkwaardiger’

frank1BARNEVELD – Van jongs af aan is Frank van der Lubbe al in politiek geïnteresseerd. ,,In groep 8 hield ik een spreekbeurt over de parlementaire democratie. Toen ik 18 werd, heb ik me meteen aangemeld als lid van de PvdA. In Barneveld hadden ze een iemand nodig voor het bestuur. Ik ben er in gestapt.”

Door Tijs van den Brink, uit de Barneveldse Krant

De 23-jarige student is vooral geboeid door de lokale politiek. ,,Het is dicht bij huis, je kunt dingen veranderen. Pro’98 was voor mij een logische keuze, een andere keuze heb je hier in Barneveld niet, iets anders links is er niet. Het is de enige partij die vecht tegen het conservatisme in de goede zin van het woord.”

Niet dat de fractie overal tegen is. ,,Nee, in de oppositie hebben we de afgelopen jaren laten zien dat we samen kunnen werken, maar ook zelf met voorstellen komen.” Toen de jonge Barnevelder een aantal jaren geleden begon te studeren aan de VU in Amsterdam, begon hij een studie rechten en politicologie samen. ,,Daarom vond ik dat ik meteen ook iets met politiek moest doen.” Hij was al jong lid van de Jonge Socialisten. ,,Maar die waren te links voor mij. Het was wel een goede tijd, we maakten excursies naar bijvoorbeeld Brussel en Den Haag, heel leerzaam.”

,,Plaatselijke politiek is heel direct. Je kunt een fractievergadering binnenlopen, kunt er voorstellen doen. Landelijk is dat allemaal veel moeilijker. Het mooie is ook, dat als je op een feestje of in de kroeg ergens over praat, je daar vervolgens ook direct wat mee kunt doen.”

Met Pro‘98 had Frank meteen een klik. ,,We zijn ooit opgericht als een progressief tegengeluid tegen het conservatisme in de gemeente Barneveld. We hebben de afgelopen twaalf jaar duidelijk laten zien dat er in de gemeente ruimte moet zijn om de zondag op een andere manier in te vullen dan naar de kerk te gaan. Ieder moet ruimte krijgen om zijn leven op een eigen wijze in te vullen, zonder dat een ander je iets oplegt. Dat geldt bijvoorbeeld binnen het onderwijs waar we ons hard voor maken.” Verder trekt het sociale geluid van de Barneveldse partij hem. ,,We willen een goed sociaal vangnet voor de mensen die niet mee kunnen komen. Daarin onderscheiden wij ons”, vindt Van der Lubbe.

Wat de gemeente Barneveld van Van der Lubbe mag verwachten, ligt helemaal in de lijn van het programma van de partij. ,,Ik ga me volledig inzetten voor een socialer, groener en gelijkwaardiger Barneveld waarin ruimte is voor elkaar. Ik denk dat ik als jonger raadslid frisse ideeën heb. Verder ben ik een echte teamplayer, we moeten het met z’n allen als fractie doen. Ik zal me ook meer inzetten voor jongerenthema’s. De situatie voor jongeren op de woningmarkt is bijvoorbeeld dramatisch, er moeten goedkope woningen gerealiseerd worden.”

Van der Lubbe heeft verder de stellige indruk dat (horeca) ondernemers met goede plannen in de gemeente Barneveld eerder afgeremd worden dan gestimuleerd. ,,De gemeente ziet snel het risico van overlast, in plaats van dat ze de kansen zien. Ik denk dat er wat dat betreft een cultuuromslag nodig is.” Ervaring met het raadswerk heeft Van der Lubbe de afgelopen jaren aardig opgedaan als fractievolger. ,,Ik zie er niet tegenop, ik ben er volgens mij klaar voor en ga er iets moois van maken.” Naast zijn studie werkt Van der Lubbe twee dagen per week bij een advocatenkantoor in Amsterdam. In de weekeinden voetbalt hij bij SDVB 7, een echt vriendenteam. Verder is hij een trouw supporter van de Barneveldse volleybalvereniging SSS. Met zijn derde plaats van de kandidatenlijst is de kans groot dat Van der Lubbe inderdaad in de raad terechtkomt. ,,Als dat niet zo is, dan hebben we toch iets heel erg verkeerd gedaan.” Van der Lubbe rekent eigenlijk wel op een zeteltje winst. ,,Zes, zeven zetels moet kunnen. Wat dat betreft, hebben we weinig last van wat de landelijke partijen in de peilingen doen. De kiezers in de gemeente Barneveld bepalen hun stem vooral op hoe de partijen plaatselijk bezig zijn in hun eigen dorp. We hebben laten zien dat we het enige alternatief zijn in de gemeente. We zijn een serieuze partij die vooruit wil met de gemeente Barneveld.”Pro'98 - Politieke Partij Gemeente Barneveld