Rosbergen is kandidate voor college

monique2

Rosbergen is kandidate voor college

monique2Uit de Barneveld Vandaag
BARNEVELD – Monique Rosbergen is de kandidaat-wethouder van Pro’98. Dat antwoordde ze vanavond in het slotdebat op een rechtstreekse vraag van Adriaan Guldie (VVD). De inzet van Pro’98 bij de collegeonderhandelingen is, zoals Rosbergen stelde, “meer balans tussen christelijke en niet geloofsgebonden partijen.” Met drie christelijke partijen (SGP, CU en CDA) en één seculiere partij (de VVD) vindt Pro het college nu geen afspiegeling van de bevolking.

 

CDA-leider Bernard Schermers meende, dat er “best een goede balans” in het beleid was de afgelopen vier jaar. Hij wees daarbij op het Schaffelaartheater en de Evenementenhal, waarop Rosbergen inkopte: “Daar had u de oppositie bij nodig.” Schermers stelde vervolgens, dat voor hem van belang is – en ook de kiezers er recht op hebben, te weten – wie een partij als wethouder naar voren wil schuiven. Het CDA heeft dat gedaan met de persoon van Bram Troost. Toen Guldie haar uitdaagde, aarzelde Rosbergen niet en verklaarde, dat het weer “tijd voor een vrouwelijke wethouder” is in Barneveld en dat “de kandidate van Pro Monique Rosbergen heet.”

Wil Pro’98 na vier jaar oppositie terugkeren in het college, dan zullen de uitslag van de verkiezingen dan wel de onderhandelingen daarna daar aanleiding toe moeten geven, zo bleek. Wat Guldie betreft is het “een goede gewoonte in Barneveld” om een coalitie voort te zetten als die succesvol is geweest. Voorwaarde voor de VVD is wel, dat er “keiharde afspraken over bezuinigingen worden gemaakt, anders stappen wij niet in wat voor college dan ook.”CU-aanvoerder Heimen Schuring zei geen partij uit te sluiten, maar “trots” te zijn op wat het huidige college heeft bereikt. “Als de kiezers dat ook vinden, willen we er verder mee.”

Ook Dick van Rheenen van Burger Initiatief werd door Guldie uitgedaagd om een kandidaat-wethouder te noemen voor het geval zijn partij inderdaad de vijf zetels zou veroveren, waarop ze hoopt. Van Rheenen beloofde, “een hele goede kandidaat”, al naar gelang de portefeuille die bij BI zou komen. Concreter wilde hij niet worden, afgezien van de mededeling, dat hijzelf het “zeker niet” zal zijn.
Overigens is Van Rheenen van mening, dat het nieuwe college uit drie in plaats van vier wethouders zou moeten bestaan. “Dat geeft meer politieke duidelijkheid.”Pro'98 - Politieke Partij Gemeente Barneveld