‘Red het openbaar onderwijs’

‘Red het openbaar onderwijs’

Directeur: ‘Ouders mijden zwarte school’
BARNEVELD – Als er nu niets gebeurt op het gebied van spreiding van allochtone kinderen op basisscholen, dan valt straks de ene na de andere openbare school om. Een centrale aanpak zou goed zijn.

Door Wouter van Dijk

Die boodschap gaf algemeen directeur Luuk Schumer van Eem-Vallei Educatief, de stichting voor openbaar basisonderwijs in onder meer Barneveld, donderdag mee tijdens een debatavond over ‘zwarte en witte’ scholen. Deze avond in de Barneveldse raadszaal, was georganiseerd door Pro’98. Volgens Schumer wordt het tijd om de realiteit onder ogen te zien. ,,Bij de eerste kennismaking van ouders op een school met veel allochtone leerlingen hoor je ze al zeggen ‘Ik weet niet of ik me hier wel thuis voel’, daar zit het probleem. Terwijl het aantal leerlingen op de openbare scholen terugloopt, puilen de blanke scholen uit hun voegen.”

Eem-Vallei meldde eind vorig jaar een terugloop van het aantal leerlingen op de openbare scholen te verwachten, gecombineerd met een toenemende scheefgroei in de verdeling allochtone en autochtone leerlingen. Geïnspireerd door praktijkvoorbeelden uit Nijmegen en Maassluis ziet Schumer wel iets in een centrale aanpak, waarbij scholen afspraken maken over een verdeling van allochtone leerlingen. ,,Al lijkt het me in Barneveld niet haalbaar dat alle scholen hieraan mee doen, maar je zou kunnen starten met de scholen die het dichtst bij elkaar staan.”

Schumer kreeg bijval van onder anderen Roy Möhlmann, directeur van openbare basisscholen De Zandberg en Lange Voren in Barneveld. ,,Segregatie is een groeiend probleem, ook in de Barneveldse samenleving en je hebt de gemeente nodig om dat aan te pakken, niet alleen binnen de basisscholen, maar ook bijvoorbeeld bij voetbalclubs.”

Kritische geluiden kwamen voornamelijk van de kant van VVD- en SGP-raadsleden. ,,Ik vraag me sterk af of de gemeente zich hiermee moet bemoeien, dat soort dingen probeerden ze vroeger achter het ijzeren gordijn”, aldus raadslid Paul Vos (VVD). ,,Mijn school blijft wat mij betreft een ‘ons soort mensen’ school”, zei directeur Guus Knapen van de reformatorische Rehobothschool in Kootwijkerbroek. Monique Rosbergen (Pro’98): ,,Natuurlijk moet je de keuzes van bijzondere scholen respecteren, maar daarnaast is het in het belang van goed onderwijs dat kinderen op jonge leeftijd met zoveel mogelijk culturen in aanraking komen.”

Pro’98 gaf het college eind vorig jaar de opdracht met een notitie te komen over toekomst, kwaliteit, spreiding en segregatie binnen het basisonderwijs. Die notitie wordt woensdag 16 maart behandeld.

Copyrights Barneveldse KrantPro'98 - Politieke Partij Gemeente Barneveld