‘Skatebaan buiten woonwijk’

‘Skatebaan buiten woonwijk’

Meerderheid: ‘Belofte aan jeugd nakomen’

BARNEVELD – Het college van Barneveld krijgt waarschijnlijk de opdracht om ook buiten woonwijken te zoeken naar een geschikte locatie voor de skatebaan. Een meerderheid van de gemeenteraad lijkt zich te scharen achter dit voorstel van Pro’98, zo bleek woensdagavond tijdens de vergadering van de commissie Samenleving.

 Door Geertjan Jansen

Het veld aan de Woudseweg in Barneveld was jarenlang de beoogde locatie voor de skatebaan. Protesten uit de buurt stonden de komst echter in de weg. De voorkeur van het college gaat vanwege de ,,sociale veiligheid’’ uit naar een plek in een woonwijk, maar die is volgens b. en w. momenteel niet beschikbaar.

Geen enkele buurt zit volgens b. en w. om de baan te springen. Het college bekijkt of de baan kan worden ingepast in een nieuwe woonwijk.

Pro’98, ChristenUnie en VVD nemen hiermee geen genoegen. Ze willen dat het college actief op zoek gaat naar een geschikte plek om snel de beloftes na te komen die in verkiezingstijd aan de jongeren zijn gedaan. ,,Er moet wat gebeuren, want anders ben ik bang dat we hier over vijf jaar nog over praten’’, zei Frank van der Lubbe (Pro’98).

Volgens wethouder Bram Troost klopt het niet dat het college er niets aan doet. ,,We blijven bereid om de opgeslagen onderdelen van de oude skatebaan in te zetten als er een geschikte plek komt.’’

Veiligheid
Pro’98, VVD en ChristenUnie denken dat de zoektocht eenvoudiger wordt als het college de voorkeur voor een woonwijk loslaat. Maar wethouder Troost wil daar eigenlijk niet aan tornen. ,,Ouders moeten hun kinderen vanaf 12 jaar veilig naar de baan kunnen laten gaan’’, gaf hij aan.

,,Blijkbaar hebben wij een ander idee over veiligheid’’, reageerde Van der Lubbe (Pro’98). ,,Het gaat voor ons om de zichtbaarheid. De baan kan prima aan een rondweg of bij een sportveld staan.’’

Henri Buitenhuis van de ChristenUnie sloot zich daarbij aan. ,,In Amersfoort staat de baan in de open ruimte naast een weg. Daar zijn helemaal geen problemen. Als je een baan wegstopt achter struiken krijg je problemen met softdrugs, zoals die in het verleden in Barneveld speelden.’’ Het CDA noemde de motie ,,sympathiek’’, maar sprak zich niet uit over eventuele steun. Burger Initiatief mengde zich niet in de discussie.

Nieuwbouwwijk
De SGP pleitte ervoor om het college rustig zijn werk te laten doen. ,,Dan komt dat ding er best’’, verwees Leendert de Knegt naar een nieuwbouwwijk.

Later bleek echter dat die optie mogelijk geen haalbare kaart is. Momenteel is 56.000 euro beschikbaar voor de realisatie van de skatebaan. Als de gemeente bouwgrond moet kopen in nieuwbouwwijken hangt daar een prijskaartje van rond de 400.000 euro aan. De VVD liet meteen weten dit veel te duur te vinden.

Het voorstel van Pro’98 komt dinsdag 24 mei aan de orde in de gemeenteraad.

Copyright Barneveldse Krant



Pro'98 - Politieke Partij Gemeente Barneveld