Pro’98 verbaasd over gebruik privacygevoelige camerabeelden

Pro’98 verbaasd over gebruik privacygevoelige camerabeelden

BARNEVELD – De fractie van Pro’98 wil van het college van burgemeester en wethouders weten waarom de gemeente volgens de fractie privacygevoelige camerabeelden laat zien aan derden.

Het gaat hierbij om ingezoomde beelden van de bewakingscamera’s, die tijdens een wijkplatformvergadering werden getoond om anderen te laten zien hoe de beeldkwaliteit bij dag en bij nacht is en wat de politie hiermee doet. ,,Tijdens de vergadering werd een stukje beeld getoond waarbij werd ingezoomd op een verdachte situatie. Betrokkenen in beeld werden op dit stukje film niet afgeschermd”, aldus Pro’98.

,,Waarom heeft de gemeente er niet voor gekozen om de bewoners de beeldkwaliteit te laten zien, zonder de privacy van betrokkenen te schenden?” vraagt Pro’98. Volgens de fractie valt het doel van de schending niet onder het Europees verdrag van de rechten van de mens. Daarnaast mogen persoonsgegevens volgens Pro’98 slechts onder bepaalde voorwaarden worden verwerkt. ,,Voldoet de gemeente aan deze voorwaarden, door deze beelden te verstrekken aan derden, met als doel de beeldkwaliteit aan te tonen?”

 

Daarnaast wil de fractie ook weten of de gemeente zich houdt aan de wet politiegegevens, die voorschrijft dat de camerabeelden maximaal vier weken bewaard mogen worden. Ook vraagt de partij zich af hoe lang de camera’s nog blijven hangen en hoevaak de noodzakelijkheid van de huidige camera’s in de gemeente Barneveld getoetst wordt.

Copyright Barneveldse KrantPro'98 - Politieke Partij Gemeente Barneveld