Parkeermotie voorkant Veluwehal

Parkeermotie voorkant Veluwehal

“Het kan als je maar wil”
In de commissievergadering heeft PRO’98 aandacht gevraagd voor het betaald parkeren bij de zwembadzijde van de Veluwehal. Bezoekers van de Veluwehal moeten, ondanks dat ze geen doelgroep in het parkeerbeleid zijn, wel betalen voor het parkeren. PRO’98 hecht daarbij vooral belang aan de zwemles omdat die er voor de veiligheid van de barneveldse kinderen is en daarom zo laagdrempelig mogelijk moet blijven. Op zich gaat het niet om schokkende bedragen, maar zeker bij 2x zwemles in de week loopt het op. Het gaat vooral om de beleving. Parkeerbeleid wordt door burgers gedragen als het wordt begrepen. En dat gaat hier mis.

In de commissie kreeg ik terug te horen dat onze motie een sympathiek voorstel is maar praktisch gezien niet uitvoerbaar. En ‘kan niet’, daar zet je mij mee op scherp. Dus eigenwijs als ik ben, heb ik doorgezet. Ik voelde me daarbij afgelopen week gesterkt door Radio Barneveld die de straat op is gegaan op zoek naar oplossingen.

En ja, het kan. Er is op dat terrein een ander regime in te zetten die de bezoekers van de Veluwehal tegemoet komt en die toch oog houdt voor de doelen van het parkeerbeleid. Het kan, omdat we weten om wie het gaat, we daarom het parkeergedrag kunnen voorspellen en omdat het terrein specifieke kenmerken heeft.

Ten eerste, het terrein kan specifiek ingezet worden voor bezoekers van de Veluwehal. Want voor de langparkeerders en de centrumbezoekers is er voldoende parkeergelegenheid in de directe omgeving. Sterker nog, het terrein ligt niet eens heel erg ideaal ten opzichte van het centrum. Bij plek op de Vetkamp of de Kapteijnstraat ga je toch echt niet dat eind vanaf het zwembad lopen?

Ten tweede, het gaat voornamelijk om halen en brengen. Het blijkt, uit eigen observatie, maar ook die van Radio Barneveld dat er tussen de zwemlessen door bijna niemand staat. Zelfs tijdens de zwemlessen is het rustig. Met een kwartier a 20 minuten heb je je telg in het water. Daarna doe je een boodschap of andere tussenstop en vervolgens pik je de kleine waterrat weer op.

Ten derde, een apart parkeerregime is verdedigbaar. Want het terrein lijkt welhaast ingericht te zijn als een besloten parkeerterrein. De heer van de Werf suggereerde de wat kostbare optie van een slagboom. En dat is niet zo gek bedacht als je het terrein bekijkt. Dit is dus een volledig andere situatie dan bij de bibliotheek en de muziekschool waar het om algemene terreinen gaat. 

Samenvattend voorzitter. We hebben het hier over een terrein dat in te zetten is voor de bezoekers van de Veluwehal, die daar vooral kort parkeren en waarbij het terrein dusdanig herkenbaar is dat een apart parkeerregime uit te leggen valt.

Hoe dit concreet te maken? PRO’98 heeft meerdere oplossingen kunnen bedenken en we hebben er ook verschillende gehoord via Radio Barneveld. Het meest praktische is volgens onze fractie om het parkeren de eerste 20 minuten gratis te laten zijn. In 20 minuten kun je bijna geen boodschap doen, laat staan lang parkeren, maar je kunt wel je kind afleveren. Trekt dit onverhoopt toch veel centrumbezoekers aan omdat het door die gratis periode aantrekkelijk is geworden? Dan is te overwegen om het volgende half uur een hoger tarief te hanteren zodat er gemiddeld genomen op een gangbaar tarief wordt uitgekomen. Dit regime is zeer eenvoudig in de parkeerautomaat in te stellen.

Kortom, het kan, als je maar wil.Pro'98 - Politieke Partij Gemeente Barneveld