Oversteek Apeldoornsestraat Voorthuizen

Oversteek Apeldoornsestraat Voorthuizen

Graag wil de fractie van PRO’98 vragen stellen in het kader van artikel 37 van de organisatieverordening over de oversteeksituatie op de Apeldoornsestraat in Voorthuizen ter hoogte van de Hamburgerstraat.

De Apeldoornsestraat is de oostelijke ontsluitingsweg binnen de bebouwde kom van Voorthuizen, waar automobilisten de neiging hebben te hard te rijden. Mede door de scheiding van langzaam en gemotoriseerd verkeer is het voor voetgangers en fietsers een onveilige weg om over te steken. Ter hoogte van de Hamburgerstraat zijn er echter veel fietsers en voetgangers die aldaar de weg oversteken. Enerzijds omdat op deze plaats aan weerzijde van de weg bushaltes zijn, waarvan de gebruikers kunnen oversteken. Anderzijds omdat dit een logische route is van en naar de voorzieningen aan de Roelenengweg (Trefpunt en sportvelden) en de wijken ten zuiden van de Apeldoornsestraat.

Recent is de verharding bij de bushaltes vernieuwd. Hierbij is de stoep verhoogd. Dit vergemakkelijkt de instap in de bus voor mensen met rolstoelen en rollators. PRO’98 is voorstander van dergelijke aanpassingen voor burgers die slecht ter been zijn. Echter, er zijn geen gele stoepverlagingen gerealiseerd. Hierdoor is het voor rolstoel- en rollatorgebruikers vrijwel onmogelijk dan wel zeer gevaarlijk geworden om hier over te steken. Zij moeten nu een omweg van 2 maal 100 meter maken via de Nieuwe Kampstraat waar feitelijk een even veilige (of gevaarlijke) situatie is.

Onze vragen:

$11.    Waarom zijn de bushaltes aangepast zonder stoepverlagingen waardoor het nog gevaarlijker is geworden om over te steken?

$12.    Waarom zouden juist mensen die moeilijk ter been zijn hier niet meer over mogen steken en dus een omweg moeten maken via een vergelijkbare oversteek?

$13.    Welke alternatieven voor de inrichting van dit wegvlak heeft u overwogen om het voor alle voetgangers en fietsers veiliger te maken?

$14.    Is bijvoorbeeld een inrichting zoals op de Stationsweg ter hoogte van de Vliegersvelderlaan ook op deze plaats toe te passen?

 

Met vriendelijke groet,

 

A.H. van de Burgwal

PRO’98Pro'98 - Politieke Partij Gemeente Barneveld