IJsbaan open, begin van een cultuurverandering?

IJsbaan open, begin van een cultuurverandering?

Afgelopen zaterdag stond in de Barneveldse Krant dat de overdekte IJsbaan Midden Nederland in de Mercuriushal in Barneveld de komende drie zondagen open mag van de gemeente Barneveld. De burgemeester heeft dit besluit genomen naar aanleiding van het ingewonnen juridisch advies door Pro’98. Pro’98 vindt het belangrijk dat iedereen kan zijn wie hij is en doen wat hij wilt, binnen de kaders van de wet en uiteraard rekening houdend met de ander.


Bij veel mensen leeft het idee dat er in Barneveld niets mag op zondag. Dit werd in stand gehouden door de gemeente zelf. De aanvraag van een evenementenvergunning is hier een goed voorbeeld van.

Nergens in het gemeentelijk beleid staat namelijk dat je geen evenement / openbare vermakelijkheid op zondag mag organiseren. Toch werd door de gemeente niet de mogelijkheid geboden om een evenement op zondag aan te vragen, sterker nog op de uiteindelijke individuele vergunning staat dat het verboden is om op zondag wat te organiseren.

Dit is er blijkbaar ingeslopen en werd als de normaalste zaak van de wereld ervaren. Dit wil pro’98 veranderen. Niet alleen omdat zij het belangrijk vindt dat iedereen de zondag op zijn eigen manier kan invullen, maar bovenal omdat de huidige opstelling strijdig was met de wet.

Wij zien de toewijzing van de vergunning op zondag door de burgemeester dan ook als belangrijke eerste stap in een cultuurverandering en we zijn hier erg blij mee. Wat ons betreft volgen er nog een aantal stappen hierin. Dit zal ook onderdeel blijven uitmaken van onze verkiezingsboodschap.

Dat we in Barneveld nu op zondag kunnen schaatsen is leuk, maar belangrijker is dat toekomstige initiatiefnemers niet meer te maken hebben met een beperking die er feitelijk niet is, maar wel zo wordt uitgevoerd.Pro'98 - Politieke Partij Gemeente Barneveld