Ellen Alders: ‘Laat de vrijwilliger echt vrijwilliger zijn’

Alders

Ellen Alders: ‘Laat de vrijwilliger echt vrijwilliger zijn’

AldersIk ben gevraagd iets te zeggen over het verkiezingsprogramma van Pro’98 in het bijzonder over het gedeelte sociaal. Bij Welzijn Barneveld zijn we, niet verwonderlijk, heel veel bezig met het sociale aspect van alles wat maar denkbaar is. Het is het aanhangsel van iedere taak die we hebben gekregen of die we op ons hebben genomen.

Als je kiest voor een sociaal beleid wat betekent dat dan? Wordt er dan gepamperd, wordt er dan geen geld verdiend. Worden we dan softies met geitenharen sokken. Ik ben geen politica dus dat antwoord moet ik u schuldig blijven. 

Ik ben nog niet zo lang werkzaam in het sociale welzijnsdomein. Wel weet ik al heel lang dat als mensen het prettig met elkaar hebben dat er beter geleefd wordt; dus prettiger gewerkt, mooiere mensen gemaakt en vindingrijke initiatieven getoond.

Wat maakt een gemeente sociaal? Welk beleid wordt er dan gevolgd? Gaat het over zorgen? Zorg overnemen? Of juist, elkaar op weg helpen? Gaat de gemeente, de beleidsmedewerker of het raadslid dit zelf doen? Ik ga uit van niet. En dan komt natuurlijk de vraag hoe dan? Gaan we zaken aanbesteden of juist geven aan de voor gemeente en haar inwoners beste partij? En wie maakt dan het beleid?

Want bij zelf en samen hoort ook zelf bedenken en zelf uitvoeren. Zelf uitvoeren is geweldig maar straks zijn er meerdere initiatieven die hetzelfde willen, dat kost geld en tijd, maar het is vooral demotiverend. Zelf doen is prachtig, maar regie zoals ik ook hier vanavond hoor (of hoop te horen) is nodig.

Er moet iemand zijn die aangeeft wat de mogelijkheden zijn, waar we zaken kunnen ontdekken en samen kunnen werken. Er moet iemand allert zijn als er nieuwe plannen worden gemaakt, is dat er al, kunnen we aanvullen? 

In mijn organisatie heb ik te maken met heel veel vrijwilligers. Honderden. Vrijwilligers die de handen uit de mouwen kunnen steken, die klussen, chauffeur zijn, poetsen en koffie zetten. Maar vergeet vooral niet ook de andere vrijwilliger, die helpt met de belastingformulieren, die bemiddelen bij een uit de hand gelopen burenruzie en de vrijwilliger die van ons een stuk administratie overneemt. 

Allemaal hebben ze hetzelfde gemeen, Ze zijn bevlogen, hebben meer tijd en rust doordat tijd niet altijd geld is, en kunnen daardoor beter signaleren.

Vooral dat signaleren is cruciaal in een sociale gemeenschap. De maaltijdbezorger die de helpende hand op allerlei manieren biedt. De klusjesman die ziet dat de afwas niet meer gedaan wordt. Maar niet te vergeten de senioren die elkaar letterlijk aan de hand houden. Die elkaar meenemen naar een activiteit en zorgen dat iedereen gezien wordt. Wat ik u hier vertel is weinig nieuws, wat ik wel nog mee wil nemen is het sociale gedeelte wat betreft de jeugd. Hoe kunnen we verbinden. Jong en oud, de jeugd waar alles goed gaat, met de jongere die ineens zijn school niet meer bezoekt.

Hoe verbinden we de buurt, de omgeving. Zie je elkaar in de kerk, in de villa 29, in een buurtcentrum of tijdens het sporten. Maar wat nu als je daar allemaal niet komt. 

We zijn er met elkaar weer klaar voor. We merken dat we weer meer naar elkaar moeten om zien. We kunnen met elkaar hierin participeren. Waar ik wel voor wil pleiten is dat er wel professionals aan de grote roeren blijven staan. Laten we alsjeblieft zaken als financiën en beleid met elkaar maken.

Laat de vrijwilliger echt vrijwilliger kunnen zijn.

Ik denk dat iedereen in zijn betaalde baan meerdere werkzaamheden heeft die minder leuk zijn. Voor een vrijwilliger moet het vooral fijn zijn. Hierdoor worden veel vrijwilligers ook nog eens geïnspireerd om meerder klussen naar elkaar op te pakken waardoor de transparantie in onze omgeving veel sterker wordt. 

Nu weet ik dat hier maar een gedeelte van de raad zit, maar ik wil jullie toch graag iets meegeven. 2015 komt razendsnel dichterbij. Laat jullie vooral inspirerend door de mensen om jullie heen. Probeer vanuit het gesprek ook tot daden te komen. Ook als het betekent wanneer het gaat over lange termijnzaken waarvan we pas later de vruchten kunnen plukken.

Houd vast wat goed is. Ik wens jullie heel veel succes tijdens de verkiezingen.Pro'98 - Politieke Partij Gemeente Barneveld