Maak jij het verschil?

Schermafbeelding 2014-03-07 om 18.30.40

Maak jij het verschil?

Zaterdag 8 maart is het Internationale Vrouwendag. Deze dag is ontstaan omdat vrouwen in de vorige eeuw – zeer terecht natuurlijk – vonden dat ook zij rechten hadden op het gebied van arbeid en kiesrecht. En over dat laatste valt in Barneveld zeker wel wat te zeggen.

Barneveld kent 31 raadsleden, daarvan zijn er op dit moment drie een vrouw. Op basis van de huidige zetelverdeling worden dat er na 19 maart 2014 vier. Dat vind ik echt veel te weinig. Als er belangrijke besluiten door een gemeentebestuur worden genomen, is het toch niet meer dan logisch dat zowel mannen als vrouwen daar in gelijke mate bij betrokken zijn?

Gemeentepolitiek gaat tenslotte juist over al die zaken die dichtbij je staan en belangrijk voor je zijn: zoals bijvoorbeeld de school voor je kinderen, de inrichting van een woonwijk, het groen en de bomen, betaalbare huizen, de veiligheid van wegen en fietspaden, de ondersteuning die je krijgt als je het zelf (even) niet redt en het aanbod aan culturele voorzieningen en sportaccommodaties. Dat kun je toch moeilijk ver van je bed noemen?

Maar eerlijk is eerlijk, ondanks bovenstaand pleidooi, is het lastig vrouwen te vinden die zich verkiesbaar willen stellen. Ik heb verschillende vrouwen benaderd om actief met ons mee te gaan doen. En in de meeste gevallen kreeg ik – soms na lang wikken en wegen – als antwoord dat ze het raadslidmaatschap te lastig te combineren vonden met hun gezin, partner en werk. Of ze vonden die “haantjes” in de gemeenteraad maar niets: “Doe jij dat maar, jij doet dat goed, daar heb je mij toch niet bij nodig?”Schermafbeelding 2014-03-07 om 18.30.40

Ik vind dat echt oprecht jammer. Ik ben er van overtuigd dat er betere besluiten worden genomen als zowel vrouwen als mannen zich gezamenlijk inzetten voor een goed bestuur van de gemeente. Uit verschillende wetenschappelijke onderzoeken blijkt dat overigens ook. Vrouwen maken dus het verschil!

Maar goed, feit is nu dat er betrekkelijk weinig vrouwen hoog op de kieslijst van de verschillende politieke partijen staan. Dus mijn oproep aan alle vrouwen in de gemeente Barneveld is:

Maak 19 maart het verschil en stem op een vrouw!

Dat mag natuurlijk op mij, graag zelfs, maar dat kan ook op Céline, zij staat als achtste op onze lijst. En gaat je voorkeur uit naar een andere politieke partij , dan vind je bij nagenoeg alle partijen in de top 10 een aantal vrouwen. Zij staan niet voor niets bij de eerste tien! Dus er valt wel wat te kiezen. Helaas nog niet bij de SGP, maar wie weet in 2018? Ik hoop het.

Monique Rosbergen, 7 maart 2014Pro'98 - Politieke Partij Gemeente Barneveld