Snel en veilig op de fiets

fietsen-578-1

Snel en veilig op de fiets

Sla de krant open en lees dat ons land 18 miljoen tweewielers telt. Nederland fietsland, met vrij liggende fietspaden en heuse fietsstraten. Nou ja, niet overal, maar daarover zo dadelijk meer. Fietsen is in, leerde me ook een bezoek aan de Fiets- en Wandelbeurs in de Amsterdamse Rai. De uitstalling aan tweewielers in alle soorten en maten – e-bikes voorop! – was indrukwekkend. Ruim 20.000 bezoekers vergaapten zich er aan.

Daar blijft het niet bij. Kamerleden van PvdA, SP en CDA presenteerden deze week op het congres ‘Nederland fietsland’ hun nota ‘Een stap vooruit’. Daarin voorstellen om fietsers (en wandelaars) op tal van manieren van dienst te zijn. Ook Stientje van Veldhoven, Tweede Kamerlid van D66 kwam deze maand met tien punten om de fietser de ruimte te geven. In haar nota ‘Groen licht voor de fietser’ doet zij gemeenten handreikingen om voluit voor de fietser te kiezen.

In alle bescheidenheid, maar toch, constateer ik dat het verkiezingsprogramma van Pro’98 naadloos op deze ontwikkelingen aansluit. Voor ons speelt de fiets – uiteraard naast openbaar vervoer en auto – een belangrijke rol als het gaat om bereikbaarheid, doorstroming, leefbaarheid en veiligheid. Daarom staat spoedige realisering van de snelfietsroute Putten-Voorthuizen-Barneveld-Lunteren bij ons hoog op de lijst. Ook maken we ons sterk voor uitbreiding van voorzieningen voor fietsers. Denk aan fietsenstallingen in winkelcentra en oplaadpunten voor elektrische fietsen. Barneveld als meest e-bike vriendelijke gemeente!fietsen-578-1

En wat veiligheid betreft is het onze sterke wens dat de gemeente doorgaat met aanleg van vrij liggende fietspaden op potentieel onveilige wegen. Hét voorbeeld van zo’n onveilige weg is de Mr. Troelstralaan in Barneveld. Een wijkontsluitingsweg waar 50 km/uur is toegestaan. Een smalle weg echter (6 m breed), waar grote groepen (vooral jonge) fietsers en auto’s slechts door middel van z.g. fietssuggestiestroken van elkaar gescheiden zijn. Een gevaarlijke situatie, waar Pro’98 al jaren aandacht voor vraagt. Vandaar ons initiatiefvoorstel, samen met VVD, fietsers en auto’s afdoende van elkaar te scheiden door de aanleg van vrij liggende fietspaden. Daar zetten we de komende tijd stevig op in!

Hilhardt BrulPro'98 - Politieke Partij Gemeente Barneveld