Plannen Geldersch Huys op landgoed de Schaffelaar

Plannen Geldersch Huys op landgoed de Schaffelaar

Wie kent en komt er niet: Landgoed de Schaffelaar, voor velen de mooiste plek van Barneveld, veel bezocht èn kwetsbaar.

Voldoende reden het voorliggende bestemmingsplan ‘Stationsweg XI’ in deze raadsvergadering niet slechts bij hamerslag vast te stellen.

Het plan van het Geldersch Huys voor herinrichting van een deel van dit landgoed raakt immers alle Barnevelders. In positieve zin, welteverstaan.

De komst van een duurzaamheidscentrum – terugkeer dus van natuur- en milieueducatie op deze plek, een nieuwe wandelroute, een kinderboerderij, een natuurspeeltuin. Sloop van aan- en bijgebouwen. Nieuwe functies voor monumentale gebouwen. Een toegankelijker gebied met een meer open karakter. Voorzitter, dat spreekt ons aan.

Dat duurzaamheidscentrum ziet er, qua vormgeving, eerder spannend uit dan ingetogen zoals u zelf in het voorstel noemde. Onze zorg over de exacte lokatie van dit nieuwe pand, en daarmee de vraag of het niet te zeer in het oog zal springen, is na aanvullende informatie weggenomen.

Terugkeer van natuur- en milieuactiviteiten juichen we toe. Wij hebben duurzaamheid en het uitdragen daarvan hoog in ons vaandel staan.

In de commissie wezen initiatiefnemers en wethouder op het grote draagvlak voor deze plannen. Het is dè verklaring voor het geringe aantal zienswijzen dat werd ingediend.

Daar past wel een kanttekening bij. Alleen draagvlak is onvoldoende om alle plannen van het Geldersch Huys gerealiseerd te krijgen. Of het nou gaat om een expositie- of vergaderruimte in het koetshuis, horeca in de hooischuur of een bruidssuite in de boerderij. Om dat van de grond te krijgen is deelname van en samenwerking met andere partijen nodig.

Daadwerkelijke toezeggingen zijn daar nog niet voor gedaan, zo bleek in de commissie. Eerst moet er de zekerheid zijn van een vastgesteld bestemmingsplan. Wat Pro’98 betreft biedt de raad vanavond die zekerheid.

 Pro'98 - Politieke Partij Gemeente Barneveld