Kerstspecial: Bruisend

Kerstspecial: Bruisend

De radio-actie Serious Request vormde ook dit jaar weer een mooie opmaat naar de feestdagen. Aan het begin van deze actie is het altijd weer spannend. Zou het succes van eerdere edities opnieuw gerealiseerd kunnen worden? ‘s Maandags zette Barneveld zijn beste beentje voor en ’s avonds straalde er een prachtig ei, in beeld gebracht vanaf onze toren! Helaas blijft deze avond vooral in herinnering als de avond van de vrachtwagen en de Berlijnse kerstmarkt.

En toen kwam Tijn. Zijn verhaal, beperkt toekomstperspectief, maar ook zijn relativering, ‘er zijn tenslotte zoveel kinderen die niet eens 6 jaar worden’… Zijn boodschap haalde het beste in ons Nederlanders naar boven. Even geen discussies over zaken die ons vooral verdelen, maar iets waar we elkaar kunnen vinden, #lakaan. De verbroedering straalde de afgelopen dagen van de televisie.

En dat brengt me in Barneveld. Het was een bijzonder jaar. Eén van de mooiste momenten vond ik de opening van de internationale schakelklas in Barneveld. Een meisje uit Syrië vertelde mij in vloeiend Nederlands dat zij astronaut, of arts wil worden. Mooi dat wij deze nieuwe inwoners zoveel perspectief kunnen bieden na een inktzwarte periode in hun jonge leven.

Ondertussen hebben wij in aanloop naar het vertrek van Monique Rosbergen als fractie stiekem al wat geoefend. Zo mocht ik de kunst van het voorzitten alvast een beetje beproeven. Zowaar niet eenvoudig. De eerste begrotingsbehandeling was memorabel, met een jetlag in de knieën nadat ik in New York getuige was van de finale van de presidentsverkiezingen.

En dan komt het moment dat na een periode van 19 jaar opeens de dagen gaan tellen. Een laatste presidium, commissie-, fractie- en in februari de laatste raadsvergadering. Wat zijn we met Monique al die jaren verwend geweest! Haar kennis en kunde, maar vooral haar politieke sensitiviteit behoren al jaren tot het vertrouwde Pro’98-beeld. Altijd voorop als zwaan die haar kroost onder de vleugels mee liet zwemmen. Het was heel bijzonder om zo een start te mogen maken in de Barneveldse politiek!

Fijn is het ook om de komende maanden met de huidige fractie door te kunnen werken. Zo bouwen we rustig, maar gestaag toe naar de gemeenteraadsverkiezingen van 2018. En als je denkt dat je als Pro’98 voor het laatste lokale politieke nieuws in 2016 hebt gezorgd, heft een gedeelte van de VVD-fractie zichzelf op. Twee raadsleden nemen hun huidige zetel waar tot aan de verkiezingen. Ondertussen wordt er wel flink geknutseld aan een nieuwe, lokale partij. Dat is ook politiek.

Zelf voel ik me prettiger bij onze functionele invulling van het raadswerk. Als oppositiepartij hebben we afgelopen jaren diverse onderwerpen in beweging gezet, naar ons toegetrokken, de koers bijgesteld. We hebben ons als fractie voorgenomen daar wat vaker bij stil te staan. De resultaten zult u binnenkort onder andere op onze website vinden.

2017 wordt een politiek interessant jaar. Internationaal is er veel beweging, nationaal staan de verkiezingen op het programma. Gelukkig is de economische trein voor velen van ons weer aardig op stoom gekomen. Het is nu de uitdaging om iedereen daarin mee te nemen. Ik wil me komend jaar vooral focussen op de zaken waar wij als lokale gemeenteraadsfractie grip op uit kunnen oefenen. Een sociale, duurzame, maar het liefst ook bruisende gemeente waarin wij met elkaar de wereld om ons heen een klein beetje mooier kunnen maken.

Fijne feestdagen!
Arjen Korevaar