Lijstduwers Pro’98: “We mogen weer kleur bekennen”

Lijstduwers Pro’98: “We mogen weer kleur bekennen”

De schok was groot toen gisteren de lijstduwers van Pro’98 de kandidatenlijsten door de brievenbus kregen. Zij waren, zonder hun medeweten, lijstduwers geworden bij de plaatselijke CDA.
“Ik heb gisteren veel telefoongesprekken gevoerd” aldus een beduusde Arjen Korevaar. “Deze gesprekken met onze lijstduwers waren zeer emotioneel en dat begrijp ik ook wel. Het is niet niets als je van de een op de andere dag ineens CDA kandidaat bent geworden”.

Monique Rosbergen was een van de kandidaten die dit overkwam: “Ik dacht eerst dat het een vervroegde 1 april grap was”, aldus Rosbergen. “Maar in de loop van de dag merkte ik pas hoe groot de impact op mijn dagelijks leven was. Ik begon zomaar hele rare dingen te zeggen. Zo zei ik bijvoorbeeld gisteren tegen mijn man dat ik het maatschappelijk middenveld, maar ook topsport zo belangrijk vind. Ik schrok er zelf van.”

Jaap Beijer, ook een van de getroffen kandidaten kan dit bevestigen: “Ik twijfelde ineens overal over en ik vond het lastig een duidelijk standpunt in te nemen. En gisterochtend begon ik spontaan het Wilhelmus te zingen. Ik kan helemaal niet zingen”. Voor Suzanne Wassink was het minder ingrijpend: “Oke, prettig was het niet, maar het was voor mij natuurlijk bekend terrein. Ik had de rode en groene stembiljetten nog liggen, dus wij hebben thuis de hele dag het spel ‘Ben je voor, dan stem je tegen’ gespeeld. Het gezin is toch de hoeksteen van de samenleving”.

Wilfred van de Brand kan er nog steeds niet helemaal bij: “Ik heb gisteren de ene na de andere open deur ingetrapt. Zo vertelde ik aan collega’s dat ik houd van lekker eten en dat ik veiligheid belangrijk vind. Ook voelde ik opeens sterk de behoefte om wild te plassen.”

Voor Hilhardt Brul en Adri den Dunnen was het een bijzondere dag. Beide hebben zich jaren ingezet voor Pro’98, en dus was de switch naar het CDA echt wel even wennen. “Het begon gisterochtend al aan de keukentafel”, aldus een verbijsterde Brul, “Adri schoof mij ineens een briefje toe, of ik met haar naar een voetbalwedstrijd wilde. Dat doet zij anders nooit”. Aron van Iperen, voorheen de jongste kandidaat van Pro’98, was gisteren plotseling de jongste kandidaat van het CDA. Dat beviel hem eigenlijk wel: “Al heb ik wel spijt van die gekke puntschoenen die ik gisteren heb gekocht, maar ik hoop dat ik ze nog kan ruilen”.

Gistermiddag kregen al deze kandidaten een verlossende mail van burgemeester Jan Luteijn, waarin stond dat het allemaal op een vergissing berustte. “Ja, toen viel er wel even een last van mijn schouders”, aldus Annelies van Voskuilen. “Ik kon op een gegeven moment geen open deur meer zien. Ik ben blij dat ik gewoon weer kleur kan bekennen.”Pro'98 - Politieke Partij Gemeente Barneveld