“Zon en wind zijn no-brainers, zeker nu”

“Zon en wind zijn no-brainers, zeker nu”

Al twaalf jaar is Arjen Korevaar betrokken bij de Barneveldse politiek. Het maakt hem nog steeds enthousiast, nu hij voor de tweede keer als lijsttrekker de verkiezingen in gaat. Een van de onderwerpen waar hij zich mee bezighoudt is verduurzaming, een complex onderwerp wat enkel relevanter wordt door de steeds grotere prijsstijgingen en het conflict in het oosten van Europa.

Eigenlijk is het heel simpel, we moeten verduurzamen omdat de gevolgen van niets doen te groot zullen zijn. “Elders in de wereld wordt het nog problematischer, daar droogt de aarde uit en kunnen mensen niet meer rondkomen. Kijk bijvoorbeeld naar Afghanistan waar oogsten verloren gaan. We hebben het geluk dat wij op een vrij gunstige plek zitten om klimaatverandering te ondergaan maar we moeten onze ogen openhouden voor het feit dat het niet overal zo is, die verantwoordelijkheid moeten we voelen. Als wij onze stappen maken en verduurzamen helpt dat in andere plekken op de wereld.”

Dat het probleem zo groot en complex is, betekent niet dat we als gemeente niets kunnen doen. Zo kan de gemeente eisen stellen aan nieuwe woningen. “Wat we moeten doen is alles wat nu gebouwd wordt nul op de meter krijgen of zelfs energiepositief. Wat je er niet in hoeft te stoppen hoef je ook niet te gebruiken. Dat zou je ultieme doel moeten zijn, want dan ben je los van fossiele brandstoffen.” Daarbij is goede isolatie de basis.

Wat ook een optie is bij verduurzaming zijn warmtenetten. Daarbij wordt warm water door pijpen gepompt om huizen van warmte te voorzien. Volgens Korevaar zitten er wel haken en ogen aan de toepassing hiervan. Zo is het heel duur in de aanleg, elke meter pijp kost duizend euro. Daarnaast worden veel warmtenetten nog warm gestookt met gas, waardoor het nog steeds fossiele energie is. Daarom is het beter om je woning met ‘groene’ elektriciteit te verwarmen. “Houd anders je cv-ketel nog even in gebruik, een cv-ketel is veel efficiënter dan een traditioneel warmtenet.” Het warmtenet voeden met restwarmte van zware industrie is in onze gemeente ook geen optie, omdat we niet genoeg zware industrie hebben.

Waar we niet omheen kunnen zijn windmolens, die volgens Korevaar een hele mooie aanvulling zijn op zonnepanelen. “Het komt eigenlijk nooit voor dat die twee tegelijkertijd op vol vermogen leveren. Het mooie is dat wanneer het zonnepaneel niet levert, windmolens dat vaak wel doen. Dan heb je het over nachtelijke uren of grijs weer wanneer er vaak sprake is van wind. Als de zon mooi schijnt is de kans groter dat de windmolen stil staat. Eigenlijk is het een heel mooie samenwerking tussen die twee.” 

Alleen zonnepanelen, zoals sommige partijen wel eens roepen, is geen oplossing volgens Arjen Korevaar: “Stel dat we enkel voor zonnepanelen kiezen, dan heb je een heel zwaar netwerk nodig. De maximale belasting van het net is rond het middaguur, tussen twaalf en twee, maar tussen twee en twaalf, de overige tweeëntwintig uur van de dag, heb je die capaciteit eigenlijk niet nodig, dat is super inefficiënt. Wat je wil is dat je die tijd gebruikt voor andere energie producerende systemen. Dan is de windmolen een heel mooie optie.”

Verduurzaming is de laatste maanden actueler dan ooit, maar niet per se door de verschrikkelijke gevolgen van klimaatverandering. Momenteel krijgen steeds meer mensen te maken met energiearmoede, wat alleen maar erger is geworden door Poetins aanval op Oekraïne. “Wat we zien is dat we nu aan het energie-infuus van Rusland hangen. Doordat we aan dat infuus hangen zijn we heel erg afhankelijk. We moeten onafhankelijk worden van die autocraat. Wat je ziet gebeuren is dat Poetin 600 miljoen euro per dag verdient aan alleen al de verkoop van olie en gas. We vinden als Westen dat alles wat Poetin doet verkeerd is, maar omdat we zo afhankelijk zijn financieren we hem wel.”

Korevaar denkt dat het verminderen van ons gasgebruik nu het beste moment is. “Wat je hoort is dat mensen vaak zeggen: ‘Als het maar niet meer gaat kosten dat we al betalen.’ Wat we nu zien is dat prijzen van gas juist enorm kunnen exploderen. Het is nog maar de vraag of die verduurzamingsmaatregelen nog steeds zo duur zijn. Ze worden steeds goedkoper en verdienen zich steeds sneller terug. En is financiering een probleem, dan moeten wij daar als overheden bij helpen.”Pro'98 - Politieke Partij Gemeente Barneveld